NRK Meny
Normal

Meieripipen vokser igjen

Meieripipen i Egersund vokser etter å ha stått for fall.

meieripipe
Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Miljøutvalget i Eigersund vedtok i mars i fjor å rive den gamle pipen på meieriet i byen. Det kjente landemerket som har stor affekjsonsverdi for folk i Egersund skulle vike plassen for parkeringsplasser.

Dette førte til folkeaksjon mot riving, og Hellvik hus A/S, som eier meieriet, sa de ville prøve å finne en annen løsning.

To meter høyere

Nå har miljøutvalget vedtatt at pipen skal bygges opp på nytt,  to meter høyere enn den nåværende forfalne pipen.

Disponent Harald Henriksen i Hellvik hus er forundret. Først rev kommunen selv store deler av pipen, så fikk Henriksen beskjed om å rive alt sammen, nå må Hellvik hus bygge pipen opp igjen høyere enn den var. 

Det var først etter at fylkesmannen klaget på vedtaket om riving at Hellvik hus snudde.  Men det var ikke bare de som snudde.

Ordførerkandidat Terje Jørgensen fra Høyre var en av dem som var ivrigst for å få revet pipa i første omgang, slik at plassen, som er minneverdig for mange, kunne bli parkeringsplasser.

Nå mener han at Hellvik hus bør bygge på pipa med to meter.

- Ved den første søknaden klarte vi ikke parkeringsteknisk å gjennomføre det uten å rive pipen, og da syntes vi det var riktig å rive den siden parkering var det viktigste.  I det andre tilfellet klarte vi det ved å bevare pipen, og det var jo den beste løsningen - at vi både fikk parkering og pipe, sier Jørgensen.   

Med direktevalg på ordfører i Eigersund til høsten kan det kanskje vær lurt av kandidat Jørgensen å ta litt i på monumentfronten.

Forfall

Hellvik hus har i løpet av de fire år de har eiet Meieriet latt det forfalle.

Men nå lover Henriksen at det skal bli fart på sakene.

- Vi vil starte på de utvendige arbeidene i vinter, og uten å love for mye kan jeg si at det vil skje i løpet av 2007.