Hopp til innhold

ME-syke strømmer til omstridt behandling

Sjøl om Fylkeslegen har åpna tilsynssak, har privatklinikken i Sandnes fått 100 nye ME-pasienter bare den siste måneden. Alle vil ha eksperimentell medisin.

Behandling med Rituximab mot ME

Bare den siste måneden har 100 nye pasienter tatt kontakt med en privatklinikk i Sandnes for å få behandling mot sykdommen med kreftmedisin. Behandlinga er omstridt.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

For en snau måned siden fortalte NRK at legen Dagfinn Øgreid tilbyr kreftmedisin til personer med sykdommen ME (også kalt kronisk utmattelsessyndrom) på en privatklinikk i Sandnes.

Mer enn tre ganger så mange

I slutten av november hadde opp mot 30 pasienter starta med den eksperimentelle behandlinga. Nå er tallet enda høyere. 100 nye pasienter har tatt kontakt bare den siste snaue måneden.

Lege: – De er en fortvilt pasientgruppe

Lege Dagfinn Øgreid mener behandlinga er helt forsvarlig. Ifølge ME-foreningen i Norge har pilotstudier vist at to av tre pasienter har effekt av medisinen. Andre leger mener det er forska altfor lite.

ME-behandling og lege Dagfinn Øgreid

Behandling av ME-syke på i Sandnes. Lege Dagfinn Øgreid mener at en kreftmedisin kan ha effekt mot ME, og tilbyr derfor behandlinga på privatklinikken han jobber ved.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK
Dagfinn Øgreid

Dagfinn Øgreid.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Pål Iden

Pål Iden.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– ME-pasienter er en ytterst fortvilt pasientgruppe. Alternativene er å ligge i en mørk kjeller, eller å ha muligheten til å kunne bli frisk og komme tilbake til livet, sier Dagfinn Øgreid, lege ved privatklinikken Kolibri i Sandnes.

Fylkeslegen: – Potensielt alvorlige bivirkninger

Fylkeslegen i Rogaland har åpna tilsynssak. Medisinen er velprøvd på kreftpasienter, men ikke på ME-syke. Bivirkningene kan bli alvorlige, sier fylkeslege i Rogaland, Pål Iden.

– Vi skal nå se om denne behandlinga er i tråd med regelverket for eksperimentell behandling. Dette har potensielt alvorlige bivirkninger, og det er strenge krav til å sette i gang når det ikke er en del av et etisk godkjent forskningsopplegg, sier Iden til NRK.

– Vi skal spille med helt åpne kort. Vi ønsker fylkeslegen velkommen, og har oppretta dialog, sier Øgreid om tilsynssaken.