– Vi ser at tapet nå ligger rundt 400 millioner kroner. Det er med å påvirke kommuneøkonomien både i Stavanger, i andre eierkommuner, og sørger for at budsjettene våre blir mindre enn det de kunne ha vært.
Det sier Eirik Faret Sakariassen, SV-representant i Stavanger bystyre. SV og MDG krever at granskingen skal skje med et eksternt revisjonsselskap.
Ifølge selskapets egen hjemmeside, er Smartly et selskap som «tilbyr smarte løsninger for styring av varme, lys, dører, ventilasjon og andre viktige funksjoner i hjemmet.»
Slik presenterer Smartly seg selv. Nå har selskapet tapt rundt 400 millioner kroner de siste to årene.
– Vi må finne ut hva som har skjedd, hvordan dette kunne skje, og hvordan en i fremtiden kan sørge for at Lyse fortsatt kan være et innovativt og viktig selskap, men uten de store økonomiske tapene, mener Sakariassen.
– Har dere mistanke om at det har skjedd noe ulovlig i Lyse?
– Det har vi ikke noe grunnlag for å mistenke, sier SV-representanten.
Regner med flertall
Talsmann for Miljøpartiet De Grønne, Torfinn Ingeborgrud, innser at det er knyttet risiko til omstilling og satsing på ny teknologi.
– Her mener vi det bør undersøkes om det kanskje har skjedd uheldige ting som vi kan lære av, sånn at både vår eiermelding, og andre som skal satse tilsvarende her i regionen, for eksempel i forbindelse med smartby-satsingen, kan få mest mulig opplysninger og lære mest mulig, sier Ingeborgrud.
Han regner med å få støtte fra de andre partiene i Stavanger bystyre til kravet om gransking.
Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) avviser kravet om gransking av Smartly.
Foto: NRKAvviser gransking
– Det å be om en gransking nå synes jeg er underlig. Vi hadde i bystyremøtet på mandag en sak angående selskapskontroll. Da hørte jeg ingenting om at noen ønsket dette av Lyse. Da synes jeg det er rart at det kommer opp et sånt spørsmål nå.
Det sier varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF). Hun avviser forslaget om gransking av Lyse-selskapet.
– Dersom vi skal gjøre noe i forhold til kontroll, og det skal vi gjøre hele tiden med selskapene våre, så bruker vi kontrollutvalget vårt. Så bestiller de rapporter, og så får vi tilbakemelding, sier Tysdal Moe.
– Det tar tid
– Det vil alltid være risiko når en går inn i nye forretningsområder, og resultatet av Smartly, og smarte hus, smart by og smart region, vil først vise seg om fem til ti år. Det er langsiktige prosjekter. Det er bygging av nye markeder, og det vil ta tid. Når markedene svikter litt, så må vi nedskrive de investeringene vi har tatt for å bygge opp markedsområdet.
Eimund Nygaard som er administrerende direktør i Lyse. Han viser til at den samme utviklingen som i Smartly skjedde både i Lyse-selskapet Altibox og i selskapets LNG-virksomhet.
Foto: Ingvald Nordmark / NRKDet sier Eimund Nygaard som er administrerende direktør i Lyse. Han viser til at den samme utviklingen skjedde både i Lyse-selskapet Altibox og i selskapets LNG-virksomhet.
– I dag er disse selskapene med på å sikre utbyttene til kommunene. Jeg tror det er litt mangel på forståelse for hvordan denne typen virksomhet må bygges opp for å få utbytte over tid, sier Nygaard