Hopp til innhold

På denne restauranten er maten gratis

Samboerpar i Stavanger inviterer middagsgjester hjem til seg. De trenger ikke selv betaling for maten, men ber om en pengegave til andre.

Giovanni Campofranco er italiensk kokk i Norge. Nå driver han og samboeren hjemmerestaurant.

Giovanni Campofranco lager pasta og annen italiensk mat fra bunnen av.

Foto: Andreas Høygård Bechensten

– Gjestene våre spiser gratis, mot at de gir et valgfritt beløp til den veldedige organisasjonen vi har valgt for kvelden. Denne måneden går pengene til Barnekreftforeningen, sier Gunn Anita Lende-Hansen.

Sammen med samboeren Giovanni Campofranco har hun åpnet hjemmerestaurant i Stavanger denne uka. Paret serverer klassisk italiensk mat til inntil seks personer.

Konseptet med hjemmerestaurant er mer vanlig i utlandet enn i Norge. Nå er det flere som har åpnet restaurant i hjemmet sitt også her i landet. Mattilsynet har foreløpig ingen oversikt over hvor mange restauranter det finnes på privatadresser.

Gunn Anita Lende-Hansen

Gunn Anita Lende-Hansen er spent før de første gjestene kommer.

Foto: Privat

Samboerparet har hatt prosjektet i tankene en stund. Campofranco har tidligere drevet hjemmerestaurant på Sicilia.

– Visste ikke noe om det

Også alle hjemmerestauranter må melde fra om virksomheten til Mattilsynet, og må dermed belage seg på tilsyn.

Lende-Hansen hadde ikke hørt om meldeplikten før hun ble kontaktet av NRK. Hun ringte så Mattilsynet for å sjekke.

– De måtte holde linja for å dobbeltsjekke at dette gjaldt oss. Det er tydelig at hjemmerestauranter ikke er så vanlig. Selv har jeg hørt om kun én liknende virksomhet i området, sier Lende-Hansen.

Nå ber Mattilsynet alle som driver matservering hjemmefra om å ta kontakt.

Gyrid Espeland, seksjonssjef hos Mattilsynet avdeling Sør-Rogaland.

Gyrid Espeland i Mattilsynet sier at det er viktig å få ut informasjon om meldeplikt og regler.

Foto: Privat

– Når folk ikke registrerer seg hos oss, er det fordi de ikke vet at de må gjøre det, eller at de ikke vil, sier Gyrid Espeland, seksjonssjef hos Mattilsynet avdeling Sør-Rogaland.

Alle som ønsker å starte matservering, skal på forhånd melde fra om det til Mattilsynet lokalt. Unntaket er kortvarig salg av enkel mat, som pølser og vafler ved loppemarkeder eller skoleavslutninger.

Smilefjes under ringeklokka

Smilefjesordningen, som ble iverksatt 1. januar 2016, skal sørge for at publikum gjøres kjent med de hygieniske forholdene ved restauranter og serveringssteder.

Man kan faktisk ende opp med et smilefjessymbol under ringeklokka. Et serveringssted i et privat hus som er åpent for publikum generelt er også omfattet av ordningen, sier Espeland i Mattilsynet.

Ordningen omfatter mer enn 8000 restauranter og kafeer. Kantiner, matservering ved institusjoner, bensinstasjoner og storkiosker står utenfor ordningen.

Ikke like strengt som før

Espeland forklarer at reglene ikke er like strenge som før, men poengterer at alle som driver med matservering plikter å sette seg inn i regelverket.

Hun påpeker at offentlig servering i privat bolig er så uvanlig at det kan være vrient for alle parter å vite hvor grensen går.

– Vi kan ikke se hvem som driver hjemmefra og hvem som driver en tradisjonell restaurant i våre registre. Men vi har plikt til å føre tilsyn med alle registrerte virksomheter, sier Espeland.