NRK Meny
Normal

Måtte snu på terminalen - igjen

Lørdag ettermiddag skulle de første oljearbeiderne flys ut til Nordsjøen på jobb, men nok en gang ble turen kansellert. Nå blir det båttur på mange av dem.

Sola helikopterterminal

De hadde sjekket inn, men måtte snu og dra hjem. Det ble ingen tur ut til Nordsjøen i dag heller.

Foto: ODD RUNE KYLLINGSTAD/NRK

Avinior ga lørdag ettermiddag beskjed om at helikoptertransporten til Nordsjøen kunne gjenopptas.

På helikopterterminalen på Stavanger Lufthavn Sola fylte avgangshallen seg opp utover ettermiddagen med ansatte som skulle transporteres ut til arbeidsplassene sine.

Men like før klokken 19 kom kontrabeskjeden. Det blir ingen flyvninger lørdag kveld heller. Dermed måtte de ansatte nok en gang gå hjem.

– Ikke nok tid

– Askeskyen kommer sørover, og vi har ikke nok tid til å gjennomføre transportene før klokken åtte. Derfor transporterer vi dessverre ingen ansatte i kveld, opplyser daglig leder i Bristow Norway AS, Renee de Jong til NRK.

Hverken Bristow Norway AS eller CHC Helikopter Service AS flyr oljearbeidere fra Sola til Nordsjøen i kveld.

– Kanskje forsøker vi på nytt i morgen. Men vi vurderer dette fra time til time, opplyser operasjonssentralen til Bristow til NRK.

LES OGSÅ: Vurderer om nordsjøtrafikken kan starte

Helikoptertrafikken til Nordsjøen har i likhet med annen luftfart vært stengt siden torsdag morgen på grunn av askeskyene fra Island.

Avhengig av Avinor

– Vi er helt avhengig av den informasjonen vi får fra Avinor. I dag klokken 16 fikk vi beskjed om at vi kunne fly, og at det skulle komme ny informasjon klokken 20. Når vi ikke visste om situasjonen var trygg eller ikke etter klokken 20, så kunne vi ikke fly i kveld og måtte kansellere, sier de Jong.

– Er kommunikasjonen med Avinor god nok?

– Vi har ikke vært helt fornøyd med den i dag. Vi har fått utydelige meldinger, noe Avinor har innrømmet, og derfor har vi som alltid satt sikkerheten først, sier de Jong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sola Helikopterterminal

Det ble ingen tur ut til Nordsjøen i dag heller.

Foto: ODD RUNE KYLLINGSTAD

Fraktes 16 timer med båt

Lørdag kveld legger to supplybåter fra kai i stavangerområdet. De har med seg flere titalls oljearbeidere ut til oljeplattformene Valhall og Ula på norsk sokkel.

- Ombord på båten til Valhall er det omtrent 25 ansatte, på den andre er jeg usikker på antallet. Reisetiden er henholdsvis 17 til 18 timer til Valhall, og 12 timer til Ula, sier pressetalsmann i BP, Jan Erik Geirmo til NRK.

Geirmo presiserer at dette er ansatte som frivillig ønsker å bli med båten ut for å avlaste sine kolleger på plattformene. Båtene tar også med seg mannskaper tilbake til fastlandet på hjemturen.

Dette skriver Avinor på sine hjemmesider om situasjonen lørdag kveld:

"I Sør-Norge ligger skyen like nord av en linje mellom Stavanger og Moss, men skyen vil i følge prognosen gradvis trekke seg sørover og dekke hele Sør-Norge mot midnatt. Fra det åpne området strekker det seg et åpent område vestover. Dette muliggjør begrenset trafikk i en begrenset periode til og fra oljeinstallasjoner i området. Lufthavnene Sola, Kjevik, Notodden, Geiteryggen, Torp og Rygge åpnes for begrenset trafikk i en begrenset periode."