Forgjeves bønn for matfag ved Rygjabø

Fylkesrådmannen fastholder at matfaga ved Rygjabø videregående skole bør legges ned, trass i lokal motstand.

Konsentrerte fiskekakestekere under kokkemesterskap på Ryggjabø videregående skole.

Tida er i ferd med å renne ut for matfaga ved Rygjabø videregående skole. Her stekes det fiskekaker under et tidligere kokkemesterskap ved skolen.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Både ordfører Gro Skartveit i Finnøy og det lokale næringslivet har stått på det de kan for å få beholde matfag ved Rygjabø videregående skole, men foreløpig til ingen nytte.

Heller ikke et møte mellom de lokale representantene og fylkeskommunen nylig har hjulpet.

Til møtet i fylkets opplæringsutvalg 2. oktober fastholder fylkesrådmannen at skolen bør miste linja for matfag fra kommende høst. I stedet skal skolen få et nytt tilbud innen industri- og maritime fag.

Del av et større bilde

Bakgrunnen for forslaget er at stadig færre unge vil ta restaurant- og matfag, mens søkningen til industrifaga er sterkt økende i fylket som helhet. Flere skoler har ledig kapasitet innen matfag, mens lokalene for industrifaga er sprengt.

Gro Skartveit

Kjemper for Rygjabø: Finnøy-ordfører Gro Skartveit.

Foto: Venstre

Ved Rygjabø er det bare igjen en halv klasse vg2 for kokk og servitør.

Dagny C Sunnanå Hausken

Kjemper for Rygjabø: Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken.

Foto: Senterpartiet
«Det gir et veldig lite fagmiljø med de konsekvenser det har for å beholde og rekruttere faglærere», heter det i innstillinga til politikerne.

LES OGSÅ: Ønskjer nye fag til Ryggjabø

– Kortsiktig

Men lokalmiljøet mener nedleggelse er en kortsiktig strategi.

På møtet mellom dem og fylkeskommunen nylig framheva både Finnøy-ordfører Gro Skartveit og Rennesøy-ordfører Dagny Sunnanå Hausken behovet for et godt undervisningstilbud i et område der det produseres mye mat.

Representanter for det lokale næringslivet pekte på skolens evne til å omstille seg og tilpasse seg næringslivets behov. Også de ba om at skolen får en ny sjanse til å rekruttere.

LES OGSÅ: – Et gjennombrudd innen breiflabbforskning

Kampanjer har ikke virka

Også fylkesrådmannen er enig i at det skjer mye spennende innen matproduksjon i Ryfylke, og at skolen har gjort et godt profilerings- og rekrutteringsarbeid.

«Dessverre har det ikke ført til en økning av innsøkningen til restaurant- og matfag ved Rygjabø vgs», konkluderer han, og legger til at det ikke er bra for skolen å stadig måtte drive et omfattende rekrutteringsarbeid ved siden av den vanlige driften.