Mattilsynet mener EUs salmonellagaranti ikke er god nok og har flere ganger funnet salmonella i kjøtt EU har godkjent som salmonellafritt.
Lederen av utenrikskomiteen på Stortinget, Olav Akselsen, har nå bedt Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen ta problemene direkte opp med EU.
Salmonella i kjøtt
- Nå er det altså kommet fram påstander om at den maten som kommer fra EU, i hvert fall når det gjelder kjøtt, holder ikke nødvendigvis den kvaliteten som EU-systemet har lovet oss. Nå synes jeg matministeren skal ta det opp med sine kolleger i EU, slik at vi får ryddet opp i dette, sier Akselsen.
Det var for to uker siden at Fatland Skjeggerød-konsernet i Ølen fikk et parti polsk kjøtt som viste seg å inneholde salmonella, på tross av at det var kontrollert og godkjent som salmonellafritt. Nå viser det seg at Nordfjord kjøtt og Rema 1000 har opplevd det samme, fra samme leverandør.
Grundig kontroll
Stortingsrepresentant Olav Akselsen ser først fremst for seg at EU selv må innføre gode nok kontrollrutiner, hvis ikke bør alt utenlandsk kjøtt kontrolleres grundig før det slippes inn i landet.
- Det er to alternativer her. Det ene er at kjøtt som kommer fra utlandet blir behandlet som om det ikke er kontrollert og dermed kontrolleres grundig av norske myndigheter. Det betyr i så tilfelle at det er vi som får utgiftene knyttet til det. Det andre alternativet er jo at den kontrollen som EU skal gjøre har en kvalitet som vi kan stole på, sier Olav Akselsen.
Tydelig merking
Akselsen er også opptatt av at det utenlandske kjøttet skal merkes skikkelig.
- Et annet moment som er viktig her er at hvis kjøtt eller andre matvarer kommer fra utlandet, må det være merket på en måte som gjør at når vi går i butikkene, så ser vi helt klart at dette er et produkt som kommer fra utlandet. Så får vi selv ta stilling til om vi likevel ønsker å kjøpe det, sier Olav Akselsen.