Hopp til innhold

– Situasjonen for de fleste kvinner og barn i verden er brutal

Det er hundre år siden kvinnedagen ble markert i Norge første gang. Og ifølge hovedtaleren i Stavanger i dag, Randi Mobæk, trengs markeringen mer enn noen gang. Se hele talen her.

Randi Mobæk holdt hovedtalen da 8. mars ble markert i Stavanger i 2015.

SE VIDEO: I talen, som du kan se i sin helet i videoen over, hadde Randi Mobæk et globalt perspektiv og hadde hovedfokus på kvinner over hele verden.

Kvinnedagen i Stavanger 2015

Mange møtte opp, selv om det var færre enn i fjor.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kampen mot reservasjonsretten for fastleger gjorde at rekordmange møtte opp for å markere i Stavanger i fjor. Selv om ikke like mange møtte opp i år var det folksomt på torget da hovedtaler Randi Mobæk, fra kvinnegruppa Ottar, tok ordet fra paviljongen ved Breiavatnet i dag.

– Feminisme og kvinnekamp er et optimistisk prosjekt som trengs mer enn noen gang. For situasjonen for de fleste kvinner og barn i verden er brutal. At ikke jenter i India kan gå do, eller ta bussen, uten å risikere å bli voldtatt og drept er ondskapsfullt. At jenter nektes skolegang, blir tvangsgifte, kjønnslemlestet, voldtatt, nektet helsetjenester, solgt som slaver og billig råvare er ondskap satt i system, så Mobækk på dagen hundre år etter 8. mars ble markert i Norge første gang.

I talen, som du kan se i sin helet i videoen over, hadde hun et globalt perspektiv og hadde hovedfokus på kvinner over hele verden. Hun var likevel innom viktige saker i Norge, som endring av arbeidsmiljøloven og søndagsåpne butikker, som hun mener vil slå ekstra dårlig ut for kvinner.

Se bildene fra kvinnedagen i Stavanger her:

8. mars-tog i Stavanger
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Tog til Folkets Hus

– Dagen er ikke blitt mindre viktig å markere, snarere tvert imot, sier Edle Songe-Møller i en pressemelding, på vegne av 8. mars-komiteen i Stavanger.

Økningen i kontantstøtte og reduksjonen av pappapermisjon er blant kampsakene i år. I tillegg trekkes endringene i arbeidsmiljøloven med økt bruk av midlertidige stillinger fram.

Markeringen skal likevel ikke bare dreie seg om situasjonen for kvinner her til lands.

– Situasjonen for kvinner i andre deler av verden krever også vår oppmerksomhet. Det gjelder for eksempel kvinners situasjon i land som er i krig og kvinners kamp for utdanning, sier Songe-Møller.

Randi Mobæk i kvinnegruppa Ottar er hovedtaler i Byparken. Solfrid Lerbrekk står for ungdomsappell, mens Heidi Bjerga skal holde internasjonal appell.

Markeringen ble etterfulgt av tog fra parken til Folkets Hus.

Ungdomsappell fra Solfrid Lerbrekk

Faglig ungdomssekretær LO Rogaland, Solfrid Lerbrekk, holdt ungdomsappell under markeringen av kvinnedagen i Stavanger i 2015.

VIDEO: Her kan du se Solfrid Lerbrekk i LO sin ungdomsappell.