Hopp til innhold

Vil ha maritimt universitet i Haugesund

Statssekretær Rikke Lind mener regjeringen bør se mot Haugesund når de vil utvikle få og gode utdanninger innenfor den maritime næringen.

Haugesund havn 2

En stor del av den maritime næringen i Haugesund oppholder seg i dag i havneområdet.

Foto: Tor Andre Johannessen

I dag er det rundt 20 ulike maritime utdannigssteder i Norge, og det er alt for mange, mener statssekretær Rikke Lind. Regjeringen ønsker å utvikle få og gode utdanninger innen den maritime næringen.

– Vi må ha noen fyrtårn i Norge som driver med maritim utdanning på fagnivå og på høyere nivå. Haugesund er en maritim hovedstad i Norge, som jeg synes andre skal lære av, sier Lind.

Statssekretær Rikke Lind

Rikke Lind er statssekretær i Nærings- og Handelsdepartementet.

Foto: Regjeringen.no

Skal være maritim hovedstad

Hege Haukeland Liadal i Haugesund arbeiderparti vil jobbe aktivt for at sjøfartsbyen Haugesund kan få styrket den maritime utdanningen.

– Det er en kjempespennende tanke og en forlengelse av det vi jobber for. Haugesund skal være en hovedstad for maritim sektor. Å styrke utdanningen vil være med på å oppfylle ønsker fra både bransjen og næringen, sier Haukeland Liadal.

Usikker på om universitet er beste løsning

Leder i maritimt forum for Haugaland og Sunnhordland, Sverre Meling Jr., ser positivt på signalene fra regjeringen, men er usikker på om universitet eller høyskole er det beste for byen.

– Det er positivt at Rikke Lind som statssekretær skryter opp den maritime utdanningen og forskningen i Haugesund og tror på høyskolen og den maritime fagskolen vi har her, sier Meling Jr.

Han er likevel usikker på om universitet er den beste løsningen.

– Nå skjer det mye innenfor universitetssektoren, og vi vet ikke helt hvordan dette kommer til å se ut eller hvordan kartet blir innenfor høyskole-Norge. Det vi vet er at maritim utdanning skal foregå i Haugesund, sier Meling Jr.

Må konkurrere internasjonalt

Statssekretær Rikke Lind vil ikke si noe om hvor mange maritime utdanningssteder hun ser for seg i framtiden.

Hun mener færre men gode utdanningssteder er løsningen for å kunne konkurrere med de internasjonale maritime utdanningene.

- Det å ha 20 skoler spredt utover hele Norge, tror jeg er for mange. Vi må bli verdensledende på maritim kompetanse og utdanning for å på sikt klare å beholde den maritime klyngen i Norge. Andre land satser enormt på dette feltet, sier Lind.