Sterkt preget Brundtland i Mariannes begravelse

Gro Harlem Brundtland og en hel kirke minnet Marianne Sandvik (16) torsdag da hun ble begravet i Stavanger domkirke.

Torsdag formiddag ble Marianne Sandvik fra Hundvåg begravd i Stavanger. Begravelsen ble avholdt i Domkirken i Stavanger.

Marianne Sandvik

Marianne Sandvik fra Hundvåg i Stavanger ble bare 16 år gammel.

Foto: Privat

I begravelsen holdt en sterkt preget Gro Harlem Brundtland tale for Marianne.

– Umistelige, unge Marianne. Fikk sitt liv så brått og brutalt revet vekk fredag 22. juli. Den dagen vil for alltid bli stående som en av de mørkeste dagene i Norges historie, sa Brundtland i talen.

– En dag som var fylt med så mye glede og entusiasme ble så brått snudd om til en tragedie som vi skal være med oss så lenge vi lever.

– Så uhyggelig, så uvirkelig, så meningsløst, fortsatte hun.

Video Brundtlands tale i Mariannes begravelse

Se hele talen til Gro Harlem Brundtland i begravelsen til Marianne Sandvik.

– Ser for meg ansiktene

– Jeg var på besøk hos ungdommene på Utøya denne dagen, i timene før tragedien skulle inntreffe. Forsamlingssalen var full. Det var ikke plass til at alle kunne sitte på gulvet. Jeg husker hundrevis av unge glade og optimistiske ungdommer fra denne fredagen. Jeg ser hele tiden for meg de unge ansiktene. Begeistringen deres, ordene deres, engasjement og de vanskelige spørsmålene. De gikk rett til kjernen slik ungdom alltid gjør, sa Brundtland.

– 16 år gamle Marianne var der blant de unge da jeg talte på Utøya. I dag vet jeg at jeg så henne. Mariannes far har fortalt at Marianne snakket om møtet mellom meg og de unge i den siste samtalen de hadde sammen på telefon.

– Hun utstrålte godhet og omtanke. Hun kjempet for rettferdighet, og stilte alltid opp for å hjelpe andre.

– Det er Marianne som er gått bort. Det er henne vi savner. Det er familien som står i sentrum. Det er den familiens sorg, og alle vi andre som står sammen om det og støtter opp. Det er Marianne, og det hun stod for, sa Gro Harlem Brundtland til NRK etter begravelsen.

– Hennes hjerte brant for en bedre verden

Utenom Brundtland, talte blant annet Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland og AUF-leder i Rogaland, Andreas Bjelland Eriksen.

– Hun så når noen trengte hjelp, og hjalp med det hun kunne. For Mariannes hjerte brant for en bedre verden. Det er verdier og drømmer hver og en av oss skal ta med seg. For å gjøre verden til et litt bedre sted å leve. Slik lever Mariannes minne, sa AUF-lederen i talen.

Han trakk frem spesielt én historie som foreldrene til Marianne hadde fortalt til han. Det var fra en ferietur til Syden.

– Ikke mange ville tatt inn en syk gatekatt, gitt den melk og mat og sørget for at den hadde et hjem å komme til. Det gjorde Marianne, og det sier noe om hvor stor respekt hun hadde for selve livet.

Trivdes i AUF

Stavanger Domkirke satte opp eget lydanlegg utenfor Domkirken slik at de som ikke fikk plass i kirken, fikk følge gravferden til Marianne Sandvik.

Marianne var nummer fire i en søskenflokk på fem. For et halvt år siden meldte hun seg inn i AUF, og trivdes svært godt i organisasjonen.

Til høsten skulle hun begynne på helse- og sosialfag på Jåttå videregående skole.