Hopp til innhold

Her tenner han på bossdunker i Haugesund sentrum

Politiet har siktet en mann for tre branner i Haugesund sentrum. En overvåkningsvideo fra en butikk var helt avgjørende for etterforskningen.

TENNER PÅ OG GÅR: En overvåkningsvideo viser at en mann tenner på et papir og kaster det oppi bossdunken. Videoen er blitt sentral i etterforskningen, men den siktede nekter for at det er ham.

Søndag kveld var en ny brannstifter på ferde i Haugesund sentrum. Tre bossdunker ble påtent, men brannene ble fort slukket av brannvesenet.

En overvåkningsvideo fra en av butikkene i sentrum viser at mannen først kikker litt rundt seg før han kaldt og rolig går mot den ene bossbøtten, tenner på et papir, kaster papiret oppi dunken og går derfra uten å snu seg.

Politiet har frigitt videoen.

Nekter for at det er ham

Tirsdag mente politiet at de hadde identifisert mannen. Dagen etter ble han siktet og tatt inn til avhør.

– Vi mener å kjenne igjen mannen på bakgrunn av videobildene, men den siktede mannen nekter for at det er ham, sier politiadvokat Sidsel Tunestveit.

Politiet har ransaket boligen til mannen, men har ikke gjort funn der som knytter ham til brannene.

– Vi ønsker tips fra publikum som kan gjenkjenne gjerningspersonen. Enten fra folk som ser videoen eller som var i sentrum søndag kveld, sier Tunestveit.

Mannen er nå løslatt av politiet.

Katt og mus-lek

– Det er historien vår som gjør at vi ønsker å få hull på slike saker med en gang.

Det sier politiinspektør Jarle Utne-Reitan, som er seksjonsleder for etterretning og etterforskning i Haugesund.

Sommeren 2008 ledet han etterforskningen av over 20 branner som på kort tid var påsatt i Haugesund sentrum. Flesteparten var i bossdunker, men også to serveringssteder ble rammet.

En brannetterforskning er krevende fordi bevisene er vanskelig å finne. Gjennom overvåkningsvideoen politiet har sikret seg fra søndag, mener altså politiet at de gjenkjenner mannen, men videoovervåkning var ikke vanlig i 2008.

– På det verste fikk vi hjelp av brannvesenet som patruljerte gatene på nattetid. Slik ble en av brannene oppdaget, minnes Utne-Reitan.

– Brannen var nylig påsatt og gjerningspersonen måtte ha vært like i nærheten. På den måten var det en katt og mus-lek, fortsetter han.

Fikk bistand fra Kripos

Politiet i Haugesund fikk den gang bistand fra Kripos og etter hvert løsnet det. En ung mann ble pågrepet, sammen med to andre ungdommer.

Mannen ble til slutt dømt til ett års fengsel, derav et halvt år var betinget, for åtte av brannene og andre straffbare forhold.

To andre unge menn ble dømt for brannen på restauranten NB Sørensen på Indre Kai og seks andre branner, mens brannen på gatekjøkkenet Bon Appetit forble uoppklart.