Manglet gutter til danserolle om gutt som nektes å danse

Da historien om Billy Elliot skulle settes opp i Sandnes, var det ikke nok lokale gutter til å fylle rollen. Derfor er hovedrolleinnehaverne fra Oslo.

VIDEO: Jesper Leporanta og de andre guttene må flytte fra Oslo for å bekle hovedrollene i satsingen Billy Elliot.

– Det er litt spesielt ... Det er ikke alle som får sjansen til å flytte hjemmefra for å spille skuespill, sier Jesper Leporanta.

14-åringen har satt livet i Oslo på vent – i tre måneder – og reist fra familie og venner for å spille hovedrollen i oppsetningen av Billy Elliot i Sandnes. Med en annen Billy (13 år gamle Eric Backstrøm fra Oslo) og to Michael-er fra Fredrikstad og Sarpsborg er dermed de mest sentrale danserollene i forestillingen i Rogaland fylt av gutter fra Østlandet.

Billy Elliot

Filmen om Billy Elliot kom i år 2000, men handlingen utspiller seg i 80-tallets arbeider-England.

Foto: Filmweb.no

Pussig nok i et stykke som handler om en gutt som ikke får lov til å danse ballett. Faren til Billy i 1984-England vil at sønnen skal bokse, eller spille fotball – i alle fall ikke danse.

Fant ikke flinke nok gutter i vest

Det var bare ikke nok gutter i rett alder på Vestlandet som kunne danse, synge og spille på dette nivået. Derfor bruker Sandnes kulturhus 200.000 kroner per gutt for å få dem over fjellet.

– Nå er det sånn at vi velger det beste, sier Anders Netland, kunst- og kulturhussjef i Sandnes.

– Det koster noen hundre tusen. Med Billy-skolen, opplæring og alt.

Billy Elliot

Eric Backstrøm og Jesper Leporanta bytter på å spille Billy Elliot i Sandnes kulturhus. Premiere er i januar.

Foto: Anett Espeland / NRK

For å bøte på dansegutt-mangelen går kulturhuset derfor sammen med Regional arena for samtidsdans, og starter dansekurs for gutter.

– Vi håper at det skal være inspirasjon for gutter til å drive med dans. Ikke bare ballett, men alle typer dans, sier Netland.

Går på skole i Sandnes

De fire guttene er for øvrig ikke helt alene. Alle har med et familiemedlem, Jesper har med faren, og de fire holder seg à jour på skolegangen på skoler i Sandnes.

Billy Elliot (Jamie Bell) i bokseringen

Billy Elliots far vil at han skal bokse, men det vil ikke Billy. I all hemmelighet starter han med ballettimer.

Foto: Filmweb.no

– I morgen har de andre engelsktentamen som jeg egentlig skulle ta da, sier Jesper.

Men både Jesper og de andre guttene er glade for at de får sjansen.

– Magisk stemning

– Jeg liker å spille teater, da ... Og så syns jeg det var morsomt å flytte for å spille teater, sier William Syversen Torgauten (14) fra Fredrikstad.

Sammen med Markus Rosså (12) fra Sarpsborg spiller han Billys bestevenn, som i filmen fra 2000 finner ut at han er homofil.

Når skoledagen på Lurahammeren er slutt, bærer det rett til prøver i dans, rytmikk og alt annet som det må øves på. Teppet for forestillingen går opp i januar.

– Det er en litt magisk stemning når man står på scenen og synger, og hele salen fyller seg opp. Det er veldig deilig, sier Jesper Leporanta.

– Jeg føler meg veldig fri når jeg beveger meg til musikken.