Mangler seks klasserom til undervisning

I fjor høst aksjonerte foreldre og lærere mot brakkeundervisning ved Gard skole. Nå skal to brakker rives, mens den siste skal oppgraderes.

Gard skole - elever

Elever fra Gard skole i Haugesund har siden nyttår fått undervisning i Rossabø skoles lokaler, på grunn av for få klasserom.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Daniel Isdahl

– Dette er et litt gøyere sted, det er litt større plass å leke på, sier femteklassingen Daniel Isdahl om skolefasilitetene på Rossabø.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Dette er et litt gøyere sted, det er litt større plass å leke på, sier femteklassingen Daniel Isdahl.

Det litt gøyere stedet er Rossabø skole i Haugesund, der Daniel og de andre elevene i klassen har fått undervisning siden nyttår. På Gard skole, der han egentlig er elev, er det ikke plass til alle elevene.

Bjarte Nesheim, rektor ved Gard skole.

Rektor Bjarte Nesheim forteller om trange kår på Gard skole.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Det er klart at vi har det tøft når det mangler seks klasserom, vi busser to klasser til Rossabø og tar andre klasser inn i avlastningsrom og fagrom, sier Bjarte Nesheim, rektor ved Gard skole.

Får ikke bruke gamle brakker

Trond Krogsæter, verneombud ved Gard skole

Verneombud Trond Krogsæter reagerer på at en aksjon måtte til før kommunen tok tak i brakkene på Gard skole.

Foto: Thomas Halleland / NRK

I fjor aksjonerte lærere og foreldre mot videre undervisning i brakkene, og dermed ble kommunen tvunget til å iverksette tiltak.

Arbeidstilsynet har avslått kommunens søknad om å få bruke de to eldste brakkene ved skolen, som nå skal rives.

– Jeg synes jo det er en svakhet med det kommunale systemet at slike aksjoner må til for at noe skal skje. Det håper jeg kommunen vil ta til etterretning, sier verneombud ved Gard skole, Trond Krogsæter.

Elevene på Gard må likevel belage seg på å sitte trangt i ytterligere halvannet år.

I tillegg til å oppgradere den tredje brakken, har kommunen nå vedtatt å sette opp et tilbygg med fire klasserom, men det vil først stå ferdig høsten 2016.

Brakkene på Gard skole

De to eldste brakkene på Gard skole skal rives etter at arbeidstilsynet har avslått kommunens søknad om å få bruke dem.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Gøy å komme tilbake

Går alt etter planen, kan femteklassingene flytte hjem igjen til en oppgradert brakke på Gard skole når vinterferien er over.

For Daniel blir det fint å komme tilbake igjen til kjente omgivelser på Gard skole, selv om han ikke har hatt noe imot den varierte undervisningshverdagen.

– Det blir litt gøy å komme tilbake til brakkene, for det var jo der vi begynte i femte klasse, men det var jo litt gøy å flytte ut derfra også, sier Daniel.

Se video fra lærerprotesten i fjor høst:

Administrasjonen i Haugesund kommune får knallhard kritikk både fra ordføreren og lærere på grunn av situasjonen ved Gard skole. Etter at lærerne fredag ettermiddag nektet å bruke de tre brakkene i skolegården, har elevene blant annet hatt undervisning i gymsalen.