Fisket etter matjessild i Nordsjøen har til nå i sommer vært mislykket.
I alt skal det produseres 30.000 tonn av feit treårig jomfrusild for det hollandske og tyske markedet før utgangen av juni. Til nå er det bare levert en last i til Pelagia Egersund seafood.
Fiskerinæringen fortviler
Matjessild skal ha et fettinnhold på minst 16 prosent.
– Det er vanskelig å finne sild med nok fett, sier den hollandske matjessildoppkjøperen Jan van Duim.
Hos Pelagia merkes det at silda er for mager.
– Vi har hatt en last på auksjon, men det var ikke matjessild, sier fabrikksjef Bjørn Kjetil Sirevåg.
Utsetter fiskefestival
Den store Matjessildfestivalen i Nederland er utsatt en uke til 18. juni, i håp om at matjesidla da er på plass.
– Vi må nok utsette oppstarten av den gode matjessilda, og håpe at naturen gir oss produktet etter hvert, fortsetter Sirevåg.
Fabrikken skal produsere 7000 tonn med matjessild for hollendere og tyskere innen utgangen av juni.
- Les også:
- Les også:
Skylder på klimaet
Naturen har ikke spilt på lag med hollendernes nasjonalrett på lang tid. Dette kan skyldes klimaendringer i havet fra perioden 1980 og fram til i dag.
– Vannet har blitt for varmt for dyreplanktonet i Nordsjøen, sier oseanograf ved Norsk havforskningsinstitutt, Svein Sundby.
På grunn av klimaendringer har bestanden av raudåte gått ned, og det er det mer kalorifattige dyreplanktonarter som dominerer i Nordsjøen i dag.
– Dette gir effekt på kvaliteten på fettet på matjessild. De effektene som gir en høy blomstring i havet, har ikke vært særlig gunstig til nå, sier Sundby.
Lite kaldt vann
I tillegg har det vært en kald vår uten snøsmelting på land. Det har ført til minimal tilførsel av kaldt vann, som planktonet raudåte må ha for å bli feit på omega 3, som igjen gir silda matjeskvalitet
–Når kunden vil ha 7000 tonn, så håper vi klarer å nå det, men det er rett og slett ikke å få tak i nå. vi får ta en dag av gangen og stå på, sier Sirevåg.