Hopp til innhold

Mangel på matjessild - klimaet får skylden

Også i år er det mangel på den ettertraktede matjessilda. Silda som fiskes er ikke feit nok, og det kan skyldes at havet ikke er kaldt nok, mener forsker.

Mangler matjesild

Jan van Duim og Bjørn Kjetil Sirevåg diskuterer kvaliteten på silda som Pelagia Seafood Egersund har fått inn.

Foto: Øystein Ellingsen, Egersund / NRK

Fisket etter matjessild i Nordsjøen har til nå i sommer vært mislykket.

I alt skal det produseres 30.000 tonn av feit treårig jomfrusild for det hollandske og tyske markedet før utgangen av juni. Til nå er det bare levert en last i til Pelagia Egersund seafood.

Fiskerinæringen fortviler

Matjessild skal ha et fettinnhold på minst 16 prosent.

– Det er vanskelig å finne sild med nok fett, sier den hollandske matjessildoppkjøperen Jan van Duim.

Hos Pelagia merkes det at silda er for mager.

– Vi har hatt en last på auksjon, men det var ikke matjessild, sier fabrikksjef Bjørn Kjetil Sirevåg.

Silda er ikke feit nok til å være matjesild

Denne silda er ikke feit nok og blir til sursild.

Foto: Øystein Ellingsen, Egersund / NRK

Utsetter fiskefestival

Den store Matjessildfestivalen i Nederland er utsatt en uke til 18. juni, i håp om at matjesidla da er på plass.

– Vi må nok utsette oppstarten av den gode matjessilda, og håpe at naturen gir oss produktet etter hvert, fortsetter Sirevåg.

Fabrikken skal produsere 7000 tonn med matjessild for hollendere og tyskere innen utgangen av juni.

Skylder på klimaet

Naturen har ikke spilt på lag med hollendernes nasjonalrett på lang tid. Dette kan skyldes klimaendringer i havet fra perioden 1980 og fram til i dag.

– Vannet har blitt for varmt for dyreplanktonet i Nordsjøen, sier oseanograf ved Norsk havforskningsinstitutt, Svein Sundby.

Feit Raudråte

Feit Raudråte

Foto: Norsk Hafforskningsinstitutt

På grunn av klimaendringer har bestanden av raudåte gått ned, og det er det mer kalorifattige dyreplanktonarter som dominerer i Nordsjøen i dag.

– Dette gir effekt på kvaliteten på fettet på matjessild. De effektene som gir en høy blomstring i havet, har ikke vært særlig gunstig til nå, sier Sundby.

Lite kaldt vann

I tillegg har det vært en kald vår uten snøsmelting på land. Det har ført til minimal tilførsel av kaldt vann, som planktonet raudåte må ha for å bli feit på omega 3, som igjen gir silda matjeskvalitet

–Når kunden vil ha 7000 tonn, så håper vi klarer å nå det, men det er rett og slett ikke å få tak i nå. vi får ta en dag av gangen og stå på, sier Sirevåg.