Manglende cupfeber i Stavanger

To uker før cupens semifinale har Viking foreløpig solgt 7.300 billetter til sitt oppgjør med Sarpsborg 08. Supporterleder Tommy Nærland er overrasket over det han kaller et «utrolig skuffende» billettsalg.

Kristoffer Haugen

LIGGER LAVT: Stavanger-publikummet har foreløpig ikke rent ned dørene hos billettkontoret på Viking stadion for å sikre seg semifinalebilletter i NM. Kristoffer Haugen og resten av Viking-gutta møter Sarpsborg 08 torsdag 24.september.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Forrige gang Viking var i cupens semifinale var tilbake i 2001. Da spilte klubben på Stavanger stadion, og motstander var Start.

Det året tok «de mørkeblå» cupgull - etter 3-0 over erkerival Bryne på Ullevaal stadion.

I skrivende stund er Viking stadion omtrent halvveis solgt ut til semifinalen mot Sarpsborg 08 torsdag 24.september. Av 16.300 tilgjengelige billetter er 7.300 solgt så langt.

Under halvfullt, med andre ord.

For mye snakk - for lite handling

Det er langt fra godt nok, ifølge styreleder i Vikinghordene, Tommy Nærland.

Tommy Nærland

IKKE IMPONERT: Styreleder i Vikinghordene, Tommy Nærland, skulel gjerne sett flere solgte seter til NM-semifinalen.

Foto: privat

– Her bør Stavanger-publikummet kjenne sin besøkelsestid. Det er utrolig skuffende at en mulig cupfinale ikke klarer å lokke flere på kamp. Det er to uker med billettsalg igjen, ja, men tallet burde vært over 10.000 solgte billetter per dags dato, sier Nærland.

– Jeg synes det er merkelig at ikke flere vil på kamp. Folk snakker for mye, og handler for lite, sier supporterlederen.

Innrømmer avventende publikum

Ole J. Askeland er mediesjef i Viking. Han kan fortelle at klubben satser på økt engasjement rundt cupen opp mot selve kampdagen

Etter at Sarpsborg 08 ble semifinalemotstander gikk siddisene tilsynelatende mann av huse for å skaffe seg flybilletter til Oslo og cupfinalen.

Dette på tross av at klubben ikke engang var klar for finale.

LES OGSÅ: Så sikre på finale at billettene er bestilt

LES OGSÅ: Nå er det gøy å være Viking-spiller

– Har dette påvirket salget til semifinalen?

– Det er viktig å huske at vi har solgt 7.300 billetter fra null - i motsetning til i serien, hvor vi har 6.000 forhåndsolgte sesongkort. Det er veldig bra, mener vi. Men vi ser at salget av billetter var veldig høyt med en gang, og at det har dempet seg, sier Askeland.

Bursdagsfeiring

OPTIMIST: Ole J. Askeland i Viking tror på stor pågang før avspark mot Sarpsborg 08.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Supporterleder Nærland mener folk forventer seg for mye - for tidlig.

– «Alle» later til å tro at vi skal valse over Sarpsborg 08 og gå til finalen uten å svette. Det blir nok ikke så enkelt, og vi må ha alle mann til stadion for å støtte laget, sier Nærland.

Kan skape historie

Viking kan sies å være et «cup-lag» i norsk sammenheng. Med fem NM-titler (1953, 1959, 1979, 1989 og 2001), og som tapende finalist fem ganger, vitner historien om en klubb som har sterke røtter i det som kalles «verdens gjeveste nasjonale cupturnering». Etter den engelske FA-cupen, så klart.

Benny Lennartsson

LEGENDE: Svenske Benny Lennartsson ledet Viking til to cupfinaler i 2000 (mot Odd) og 2001 (mot Bryne).

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Mediesjef Askeland viser til at dette er den første cupsemifinalen på Viking stadion noen gang - og at det kan bli klubbens første finale på 14 år.

– Vi forventer et økt trykk rundt kampen de siste dagene mot avspark. Spillerne og publikum er avhengige av hverandre, hvis dette skal ende med finale. Stadion vil fylle seg opp, så folk bør ikke vente for lenge med å sikre seg billett.

– Dere forventer fullsatt stadion?

– Ja, det gjør vi, sier Askeland.