Hopp til innhold

Manglende beredskap i flere kommuner

Flere kommuner i Rogaland sliter med å oppfylle kravene til beredskap og sikkerhet, sier beredskapssjefen hos Fylkesmannen. En av disse er Tysvær, som huser det utsatte Kårstø-anlegget.

Kårstø

Tysvær kommune har ikke laget en risiko- og sårbarhetsanalyse for kommunen som huset gassanlegget Kårstø.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det er ikke unikt at det er avvik. Det er ofte det. De mindre kommunene sliter med spesialkompetanse på mange områder, og også på dette. Mange steder mangler det en risiko- og sårbarhetsanalyse, sier fungerenede sikkerhets- og beredskapssjef hos Fylkesmannen, Ragnvald Erga.

Tysvær kommune er blant kommunene som mangler en såkalt ROS-analyse. Det kommer fram i en fersk rapport fra Fylkesmannen, som undersøker kommunenes beredskap hvert fjerde år.

– Hver kommune må finne ut hva i kommunen som de må tenke på at det kan skje noe med, sier Erga.

Kårstø krever ekstra tiltak

Ragnvald Erga

Ragnvald Erga er fungerenede sikkerhets- og beredskapssjef hos Fylkesmannen i Rogaland.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

I Tysvær er det Kårstø-anlegget som må passes på. Det er Gassco og Statoil som driver gass-anlegget.

– Det er et megaanlegg med et enorm potensiale. Det kritiske er at det er store mengder gass. Blir det lekkasje er det kritisk i seg selv. Da er det viktig at de gjør tiltak, men også varsler kommunen slik at de får varslet innbyggerne. Folk som bor rundt må føle at dette er på stell, sier Erga.

Fylkesmannen ber nå Tysvær kommune rydde opp fortest mulig.

– Slike avvik bør vi ikke ha. Vi har hatt en bedring når det gjelder beredskapen i kommunen, men vi har ikke vært flinke nok når det kommer til ROS-analyse for kommunen. Dette har vi tatt tak i, og jobber med, sier ordfører Harald Stakkestad (H).

– Rådmannen har sagt at det skal være på plass i løpet av høsten, i september eller oktober, sier han.

Kårstø har egen sikkerhet

Men når det gjelder sikkerheten rundt Kårstø, så er ting på plass, ifølge ordføreren.

– Kårstø har sin egen redningstjeneste og sin egen SMS-rapportering til naboer dersom det skulle skje noe. Vi har hele tiden fokusert på gassledningen over kommunen og Kårstø. Vi har hatt masse møter med ledelsen ved Kårstø, så det føler jeg er på skinner, sier Sakkestad.

Tysvær fikk kritikk for det samme sist gang Fylkesmannen hadde tilsyn med kommunen, i 2011.

– Vi har hatt en del skifte av folk i ledelsen. Det viser seg at de har prioritert det noe ned i forhold til andre ting, forklarer ordføreren.

I rapporten får Tysvær også kritikk for at opplæringen av ansatte er for dårlig når det gjelder beredskap og sikkerhet.

Tipser om sikkerhetssamarbeid

Mer samarbeid kan hjelpe mindre kommuner til å få skikk på beredskapen, mener den fungerende beredskapssjefen.

– For eksempel på Nord-Jæren har Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg et nært samarbeid. De har utarbeidet en felles risiko- og sårbarhetsanalyse, med litt profesjonell hjelp. Et samarbeid der det er naturlig vil kanskje være bra når de gjelder de mindre kommunene, sier Rangvald Erga.

Nedslående rapport til tross: Erga understreker at folk kan føle seg trygge i Tysvær. og i de andre kommunene i Rogaland.

– Jeg kan ikke tenke meg noen kommuner der jeg ikke ville ha vært dersom det hadde skjedd noe. For selv om de ikke har det formelle på plass er det mye god erfaring, sier Erga.