Det er mangel på psykiatere som er grunnen til at 13 sengeplasser legges ned ved Sandnes dagpsykiatriske senter (DPS) på Varatun i Sandnes.
Dette har vakt sterke reaksjoner.
Blant annet har ansatte og pasienter møtt opp for å demonstrere mot nedleggelsen, som skal tre i kraft allerede 1. mai.
Petra Renberg (19) har selv vært avhengig av hjelpen hun har fått på Sandnes DPS.
– De fortalte oss om nedleggelsen mens vi spiste middag. Alle var sjokkerte, ingen skjønte hvorfor, verken personalet eller pasientene. Alle syntes det var så kjipt.
Renberg har en brukerstyrt avtale som gir henne muligheten til å ringe inn dersom hun skulle behøve et opphold på Varatun.
– At man har den kontrakten, gir en trygghet. Jeg opplever at det er noen som tar vare på meg hvis jeg har det dårlig. Og her er det noen som ser meg.
Nå kan den tryggheten bli borte.
Petra er glad for hjelpen hun fikk på Sandnes DPS.
Foto: Kaja Nielsen Våga / NRK– Før mine fem uker her, hadde jeg ikke maktet å ta denne kampen. Men jeg er blitt mye bedre takket være Varatun, og vil stå opp for dem som ikke kan.
Renberg understreker at hun tar denne kampen for flere enn seg selv.
– At andre folk ikke skal kunne få dette i fremtiden, er veldig trist, sier hun.
Vil ta mange liv
Iselin Osberg er ansatt på Sandnes DPS. Hun mener det ikke er gjort nok for å bevare plassene.
– Dette er en skandale for psykiatrien og Sandnes' befolkning. Dette vil gå utover andre kommuner også.
Ansatt ved Sandnes DPS, Iselin Osberg.
Foto: PrivatIfølge klinikksjef Sølve Braut ved Stavanger universitetssjukehus er mangelen på spesialistkompetanse spesielt utfordrende for Sandnes DPS.
Klinikksjef ved SUS, Sølve Braut.
Foto: Ole Andreas Bø / NRK– Utfordringene har økt den siste tiden. Til tross for at vi har gjennomført en rekke tiltak, er vi dessverre kommet dit at vi ikke kan drifte sengepostene på en forsvarlig måte, sier Braut i en pressemelding.
Osberg mener de i Sandnes har hatt god mulighet til å gi hjelp til de som trenger det. Men nå må pasientene stille seg bakerst i kø hos de andre DPS-tjenestene.
– Det er ikke behandlere nok til å ta imot over 500 nye pasienter. Det blir sagt at de skal få hjelp, men hvor lang tid vil det ta? Hvor syk må en være for å få hjelp?
Osberg er ikke redd for sin egen jobb, men er svært bekymret for pasientene det går utover.
– Vi overlever et jobbskifte, men jeg tror det er mange pasienter som ikke vil overleve dette. Dette vil bli dramatisk.
Nedleggelsen av sengeposten på Sandnes DPS har vakt sterke reaksjoner. Nylig demonstrerte pasienter og ansatte.
Foto: Johan Mihle Laugaland / NRKFlere psykiatri-kutt
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har tidligere uttalt at psykiatri og rus skal skjermes mot kutt. Også tidligere helseminister Bent Høie har vært tydelig i saken.
Landsleder Ole-Marius Minde Johnsen i Mental Helse mener nedleggingen av sengeposten er en fortsettelse på en tragisk historikk.
Tidligere i år ble det også kjent at dagtilbudet ved DPS Seljord legges ned.
Landsleder i Mental Helse, Ole-Marius Minde Johnsen mener nedleggelsen går imot politiske signaler.
Foto: Emilie Gjengedal VatnøyModum Bad har også måttet redusere kapasiteten med 3000 liggedøgn i 2023, fordi regjeringen har avsluttet ordningen med fritt behandlingsvalg.
I tillegg ble enhet C ved Sørlandet sykehus stengt akutt i høst. Ansatte og pasienter fikk beskjed kun dager før avdelingen stengte, ifølge Mental Helse.
– Dette går imot alle politiske signaler fra Stortinget som har krevd stopp i nedleggelser, sier Johnsen.
Det er også foreslått kutt i psykiatrien i Oslo på nesten en kvart milliard kroner. Det skal de få til ved å legge ned spesialpoliklinikk for spiseforstyrrelser, personlighetspoliklinikken og tidlig psykosebehandling på Gaustad sykehus.
Dette er avdelinger med spesialiserte fagmiljøer, som blant annet tilbyr behandling til pasienter som ikke får hjelp fra ordinært DPS-tilbud.
– Det er tilbud som er nært folk og som kjenner miljøet pasientene og brukerne er i. Forsvinner disse leddene, forsvinner det overordnede blikket på hva en bruker i psykiatrien trenger.
Kjerkol: – Psykiatrien skal skjermes
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier hun har gitt sykehusene tydelige signaler om å prioritere psykisk helsevern, men minner om at de endelige budsjettene for sykehusene ennå ikke er lagt frem.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
– Styringssignalene fra min side er klare. Psykiatrien skal skjermes i størst mulig grad, skriver departementet i en e-post til NRK.
Kjerkol mener Helse Stavanger har iverksatt flere tiltak for å rekruttere og fordele spesialister for å sikre videreføring av sengeposten i Sandnes.
– Det er oppgitt at dette ikke handler om økonomi. Pasienter med behov for innleggelse vil bli ivaretatt ved andre DPS (Stavanger og Sola), sier hun.