Hopp til innhold

– Utdannes til arbeidsledighet

Fagforbundet mener helsefagarbeidere i Rogaland utdannes til arbeidsledighet. Lærlingene går utdanningen i møte med troen på full jobb etter studiene.

Solbjørg Byberg

Solbjørg Byberg synes sjetteplassen i verdensmesterskapet for helsefagarbeidere burde holde til en full stilling.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Solbjørg Byberg fra Egersund ble nummer seks i verdensmesterskapet for helsefagarbeidere i fjord. Nå sitter hun hjemme uten jobb halve uka.

–Jeg har en 53 prosent stilling på Lundeåne bo- og servicesenter i Egersund kommune. Drømmen er å få hundre prosent stilling, men det er vanskelig i Norge, sier hun.

I studieperioden trodde Byberg hun skulle få en full stilling, men disse finnes nesten ikke i Egersund kommune.

Ønsker full stilling til alle

Fylkesseksjonsleder i fagforbundet, Torill W. Sandanger sier at situasjonen i kommunene gjør utdanningen til nærmest en vits.

– Dette er et problem som fagforbundet tar svært alvorlig. De unge utdannes til å bli arbeidsledig, sier hun.

Fylkesseksjonslederen forteller at det er ønskelig med hundre prosent stilling til alle.

Torill W. Sandanger

Torill W. Sandanger, fylkesseksjonsleder i Fagforbundet, tror de som utdanner seg innen helsefag blir arbeidsledige.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Velger vekk helsefag

På grunn av eldreomsorgen vil det være behov for 50 000 helsefagarbeidere i 2030. I Stavanger kommune var det i fjor 22 lærlinger i faget. Kun åtte av disse har fått full stilling. Sandanger tror dette er grunnen til at helsefaget velges vekk.

–De unge har mye å velge i. Det er ikke lett å få de til å velge helsefag når arbeidet ikke gir stabil inntekt og hundreprosent stilling.

-Kan ”lappe sammen” større stillinger

På landsbasis var det i fjor 1309 helsefag lærlinger. Seks av dem var fra Egersund, av disse er det ingen som har fått hel stilling.

Kommunalsjef for levekår i Eigersund, Kåre Ingvar Helland, sier det er mulig å lappe sammen større stillinger.

– Hvis en er villig til å gå på tvers av avdelinger eller to forskjellige arbeidsplasser, vil mange få større stillinger. Mer helgejobbing vil også hjelpe.

Helland er enig med Sandanger, og tror at mangel på tilbudet om faste stillinger gjør at ungdom velger bort utdanningen.

Får ikke boliglån

Solbjørg Byberg og de andre nyutdannede helsefagarbeiderne får et annet problem som følge av mangelen på fulle stillinger. De får ikke lån i banken.

– Under utdanningen ble vi fortalt at vi var garantert jobb. Fast inntekt trengs for å etablere seg og få et lån, sier Byberg.

Hun tror det stemmer, som Fagforbundet sier, at helsearbeidere utdanner seg til arbeidsløshet.