Hopp til innhold

Mange gjester, lite plass?

Da er koldtbord løsningen. Lag koldtbordet selv til fridagene i mai. Det blir som regel billigere enn å bestille borte. Tom Helge Sørensen, fra Bølgen og Moi gir deg oppskriftene.

Soyamarinert laks med koriander

  • Koriander
  • 200 gram laksefilet
  • 1 kvast koriander
  • 1 dl soyasaus
  • 1/2 lime

Bland soyasaus og lime juice. Grovhakk en liten kvast koriander og tilsett i marinaden. Skjær laksen i tynne skiver og dypp den hurtig i marinaden. Anrette på fat.

Råmarinerte kamskjell med nøtteolje og lime

  • 4 kamskjell
  • 2 ss hasselnøttolje
  • 1 stk lime
  • salt og pepper

Rens kamskjellene. Skjær dem i tynne skiver og anrett på små pletter, i skjellet, tallerken eller fat. Pensle over med nøtteolje og limesaft.

Caesarsalat

  • 1 romanosalat
  • caesardressing
  • 10 ss krutonger
  • 100 gr parmesan

Stek brødterninger I hvitløksolje. Vend salaten i caesardressing. Høvle over parmesan og dryss mover krutonger.

Caesardressing

  • 1/2 fedd hvitløk
  • litt vann
  • 2 eggeplomme
  • 2 ansjosfileter
  • 1 sitron
  • 1 ss dijonsennep
  • 3-4 dl olivenolje
  • 1 ts Worchestersaus
  • salt/pepper

Visp sammen eggeplomme, og finhakket hvitløk og ansjosfilet. Spe forsiktig med olivenolje og smak til.

Tomatsalat med rødløk og fetaost

  • 6 plommetomater
  • 100 gr fetaost
  • 1/2 rødløk
  • 8 stk kalamataoliven
  • 15 stk persilleblader
  • 1/2 sitron
  • 2-3 ss olivenolje
  • salat og pepper

Skold tomatene. Kutt I store stykker. Kutt rødløk og fetaost i grove stykker. Vend alt forsiktig sammen. Tilsett persilleblader og anrett i skål. Press over sitronsaft og olivenolje.

Marinerte tomater

  • 6 plommetomater
  • 2 dl marinade til grønnsaker
  • 4 ss tomatpure

Skold tomatene. Kutt i båter. Spe marinade i tomatpureen og vend forsiktig i nn i tomatene. Tilsett gjerne finhakkede urter.

Tomatterte

  • butterdeig
  • 2 ss tomatpure
  • 2 ss olivenolje
  • 4-5 tomater
  • 2 ss hk basilikum
  • 1 ss provenceurter
  • 1 fd hvitløk
  • salt/peppr
  • 2 ss olivenolje
  • litt sukker

Kjevle ut butterdeig, prikkes. Bland tomatpure, hvitløk og olivenoljemed basilikum og provenceurter. Smør den på butterdeigen litt innenfor kanten. Dekk med skoldede tomatskiver. Dryss med litt sukker og pensle med olivenolje.

ca 20 minutt i 200 gr.

Quiche-deig

Ca 2 bunner 26 cm form

  • 200 gr smør
  • 300 gr hvetemel
  • 2 egg
  • 2 ss vann

Arbeid alt hurtig sammen og sett kaldt. Kjevles ut og fores i form. Bakes med erter.

Fyll

1 dl fløtemelk pr egg

Broccoli, bacon, skinke, ost, tomater, purreløk

Svinekam krydderstekt

  • 1 kg Svinekam
  • 1 bt timian
  • 2 hvitløk
  • 1 ss fennikelfrø
  • 1 liten kvast rosmarin
  • 1 chili
  • 1 dl soya
  • 1 dl balsamico

Finhakk hvitløk, chili, timian og rosmarin. Knus fennikelfrø. Tilsett soya og balsamico. Brun svinekam i panne hell over marinaden. Bak videre i ovnen til 70 gr i kjernetemperatur. Hell over marinaden under stekingen.