NRK Meny
Normal

Mange ber om hjelp i juletida

Selv om rogalendingene er de som i snitt bruker mest penger på julehandelen, er det også mange som sliter. Pågangen fra de som ønsker hjelp, er stor.

Trine Thorsen, daglig leder i Hjelp oss å hjelpe Rogaland

Trine Thorsen er daglig leder i Hjelp oss å hjelpe Rogaland. Hun har travle dager med å pakke sammen julemiddager og julepakker til de som trenger det.

Foto: Kjersti Hetland

– Det har vært mye tårer i det siste. Folk er veldig takknemlige. Dette redder julen deres, sier Trine Thorsen som er daglig leder i organisasjonen Hjelp oss å hjelpe Rogaland.

Sammen med Frelsesarmeen har de fått mange henvendelser fra familier som ønsker hjelp til å få mat på bordet og pakker under treet nå i juletida.

Hektiske dager

På et lager i Sandnes står det fylt opp med alt fra gaver til kakemenn og julegrøt, og Thorsen har travle dager med å pakke sammen julemiddager til dem som selv ikke har råd.

– Det ringer i ett sett og det kjøres ut i ett sett, sier Thorsen.

Denne julen skal organisasjonen hjelpe over 100 familier. Både barnefamilier, enslige, eldre og studenter har tatt kontakt.

– Alle kan havne i en vanskelig situasjon, men vi ser at det er mest barnefamilier som trenger hjelp. Folk har gjerne blitt oppsagt eller permittert, sier Thorsen.

Står på venteliste

Også hos Frelsesarmeen har de stor pågang fra folk som trenger litt ekstra hjelp i jula, forteller diakon Gro Westby.

– Vi har over 300 søkere til nå. I tillegg har vi noen som står på venteliste, sier hun.

Også hun opplever at det er mange ulike mennesker som ber om hjelp.

– Folk som kanskje går på sosialhjelp fra før av, folk som har mistet jobben, asylsøkere. Og det kunne vært deg eller meg, sier hun.

Flere trenger sosialhjelp

For det er flere i Rogaland som har fått dårligere råd. Rogaland er det fylket med høyest arbeidsledighet i landet, og tallet på rogalendinger som mottar sosialstønad har økt i 2016.

Bare i Stavanger har over 3700 personer motatt sosialstønad i år. Det er 500 flere enn året før, forteller leder ved NAV Tasta/Eiganes, Stig Veland.

– Vi har flere mottakere med forsørgeransvar for barn og flere unge under 25 år som mottar hjelp enn tidligere, sier Veland.

Ekstra utgifter i juletida

Sosialstønad legger opp til en svært nøktern livsstil, og det er ikke nødvendigvis slik at en får ekstra penger til ribbe og gaver.

– Det er ekstra utgifter i forbindelse med jul, men i disse tilfellene må vi gjøre individuelle vurderinger og den enkelte må søke om å få dekket ekstra utgifter i forbindelse med jul.

Derfor mener han det er bra at noen kan få ekstra hjelp fra frivillige organisasjoner.