Hopp til innhold

Maner til kamp mot hat i kommentarfeltet

Midt i flyktningstrømmen jobber de store norske byene for at sosial uro ikke skal bli ekstremisme. – Folk flest må delta, stille spørsmål og si ifra, mener beredskapssjef.

Flyktningmottak

Kommunene forbereder seg nå på å ta imot flyktninger på kort varsel. Bildet er fra akuttmottaket for flyktninger i Råde i Østfold.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Debatten hardner til, og vi ser mye hets i blant annet sosiale medier nå, sier Mudassar H. Kapur, stortingsrepresentant for Oslo Høyre.

Flyktningkrisen har nådd landet, og i forrige uke kom det rekordmange asylsøkere over grensen. Debatten raser, og samfunnsforskere peker på nettopp en åpen diskusjon som nøkkelen dersom Norge skal lykkes med integrering.

– Må ha åpen og ærlig debatt

I Sverige har det brent i flere asylmottak siden sommeren. Politiet mener flere av brannene er påsatt og utelukker ikke hatkriminalitet. PST frykter også at innvandringsmotstandere i Norge kan gjøre det samme.

Mudassar Kapur

Mudassar H. Kapur, stortingsrepresentant for Oslo Høyre.

Foto: Oslo Høyre

– Forebyggende arbeid mot ekstremisme i kommunene vil være helt avgjørende for videre utvikling i Norge. Noe av det beste med vårt samfunn er at vi har en åpen debatt om våre utfordringer, sier Kapur.

– Asyl- og flyktningsituasjonen setter mange lokalsamfunn under press. Derfor er det så utrolig viktig å ha en åpen og ærlig debatt om dette i samfunnet, legger han til.

Ber innbyggerne si ifra

Beredskapsansvarlig i Stavanger kommune, Torstein Nielsen, forteller at de norske storbyene nå samarbeider om å unngå at det de kaller sosial uro blir til ekstremisme.

Torstein Nielsen

Torstein Nielsen, beredskapsansvarlig i Stavanger kommune.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Vi lager en langsiktig strategi mot sosial uro som følge av at verdensbildet plutselig har kommet til Norge, og mye tettere på oss enn det vi er vant med, sier Nielsen.

– Det er også viktig at innbyggerne tar sin del av ansvaret, og sier ifra når urett blir begått, der det skjer. Det er den beste måten å håndtere uønskede hendelser på. Her må alle krefter jobbe sammen, sier han.

– Ikke rasistisk å være skeptisk

De er enige om at en god debatt er avgjørende, men de steile frontene i innvandringsdebatten får noen til å vegre seg fra å delta.

– Det er ikke slik at de som vil åpne grensene, er dumsnille, at de som er skeptiske, er slemme, og at de som ikke har alle svarene, er tiltaksløse. Summene av disse stemmene må frem og vi må ha en åpen dialog om dette. Ellers vil ekstreme miljøer få gode vekstvilkår, sier Kapur.