Da vindturbinene havna midt i utsikten, fikk Bjørn en idé

HAUGESUND (NRK): Ved hjelp av naboens garasjevegg fikk han tilbake sin gamle utsikt. I form av et stort veggmaleri med originalutsikten.

Maleri på vegg
Utsikt før

FØR OG ETTER: Bjørn Tofts utsikt i maleriform før vindturbinene ble montert og dagens utsikt fra stua.

Thomas Halleland/NRK

– Det var skremmende å se hvor store vindmøllene ble. Da vingene kom på plass var det uhyggelig, for de dominerte alt, sier Bjørn Toft.

Han og kona flyttet inn i huset sitt for to og et halvt år siden. Da var utsikten helt fri for vindturbiner. Men ikke lenge etter ble to installert.

Saken ble først omtalt av TV Haugaland.

Bjørn Toft

Bjørn Toft.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Den forferdelige konstruksjonen var det eneste vi så til å begynne med, sier Toft.

Men så kom han på noe.

Fikk naboen med på laget

Naboen Einar Steensnæs har en stor, hvit garasjevegg som vender mot Tofts tomt. Så Toft spurte Steensnæs om han kunne få male den gamle utsikten på garasjen. Uten vindturbiner.

– Jeg ville gjøre det som en miniprotest mot det som dominerer hele Haugesund, sier Toft.

Steensnæs var ikke vond å be. Det på tross av at han er tidligere energiminister for KrF, og kanskje har andre tanker om vindkraft enn sin gode nabo.

Steensnæs falt for ideen, og ble med på å grunne veggen til maleriet.

Bjørn Toft med maleriet av den gamle utsikten.

STORT: Bjørn Toft blir liten foran det svære maleriet.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Ideen er kjempegod. Samme med utførelsen. Nå har jeg Haugesund fineste garasjevegg, sier Steensnæs fornøyd.

– Frykter du folkevandring til gata med folk som vil se maleriet?

– Det har allerede vært noen innom, men ikke mange. Folk er velkomne til å komme og se.

Fornøyd

Aud Sigrid Flesland fikk det ærefulle oppdraget. Hun er scenograf og har tidligere jobbet med Toft på Haugesund Teater. Forespørselen var umiddelbart interessant for kunstneren, forteller hun til TV Haugaland.

– Jeg liker store utfordringer, og jeg liker å male stort, sier hun.

Toft er på sin side en fornøyd kunde. Nå foretrekker han å sitte på kjøkkenet og se ut på maleriet, fremfor den ekte utsikten i stua.

– Bildet er en fenomenal kulisse av naturen som var. Det er en vise for sjela, rett og slett.

Ved hjelp av naboens garasjevegg fikk han tilbake sin gamle utsikt. I form av et stort veggmaleri med originalutsikten.

Ved hjelp av naboens garasjevegg fikk han tilbake sin gamle utsikt. I form av et stort veggmaleri med originalutsikten.