Ikke gi opp!

Du hadde planene klare: du skulle bli sprekere og strammere mot sommeren. Det går ikke alltid slik man har tenkt, men det er ikke for sent!

Illustrasjonsbilde: Svette menn
Foto: Colourbox.no

Selv om du kanskje ikke har holdt deg helt til planen om å spise mindre og trene mer, er det forsatt håp!

Helse- og treningsterapeut Halvor Lauvstad gir råd til deg som har opplevd at nyttårsforsettene sprekker, og ukene mot sommer og nordsjøritt flyr avgårde!

Bruk tid

Det aller viktigste er at du har realistiske mål, og setter av tid til å gjennomføre dem. Vekttap krever livsstilsendring, og det er ikke gjort i en håndvending. Selv om det er mulig med raske resultater, anbefaler Halvor Lauvstad at man legger om vanene over tid. Det er da man klarer å holde på dem.

- Man har jo veldig god tid når det gjelder et livsstilsprosjekt. Man trenger ikke å gjøre alt på en måned. De som lykkes, forandrer ofte en og en ting. En ting med kosthold og en ting med trening. På den måten får man tid til å lage en rutine som fungerer i hverdagen, sier Halvor Lauvstad.

Halvor Laugstad
Foto: Sats

Krever innsats

Det er to måneder igjen til Nordsjørittet, og det er absolutt mulig å komme i bedre form innen den tid. Men det krever en viss innsats.
- Skal du komme i bedre form og kanskje også gå ned noen kilo før sommeren må du sette av tid til tre treningsøkter i uken. Og du må trene både kondisjon og styrke, sier helse- og treningsterapeut Halvor Lauvstad.

Han anbefaler at du legger inn styrketrening i for- eller etterkant av to av kondisjonsøktene. Og man kommer langt med ti minutter styrketrening.

- At kostholdet må være sunt og magert er en selvfølge, smiler Lauvstad.

Trening nødvendig

Det er fullt mulig å spise seg ned i vekt, men kosthold alene gir ikke varig vekttap. For å holde på vekten er man også nødt til å trene.
- Det er helt avgjørende for at forbrenningen skal holdes oppe. Og man må ha en blanding av kondisjonstrening som gjør at man kommer i bedre form og forbrenner kalorier og styrketrening som tar vare på muskelmassen.

Det er enkelt å trene feil. Lauvstad anbefaler at man får hjelp i starten til å komme igang med treningen.
- Enten man søker hjelp på internett, av venner eller av profesjonelle treningsveiledere eller trenere kan det være lurt å få hjelp til å se om man trener riktig. Ofte er det bare små justeringer som skal til før man ser resultater, sier Lauvstad.