NRK Meny
Normal

Målet for Kristoff er å vinne noe i Tour de France

Stavanger-syklistens trener mener at Alexander Kristoff aldri har hatt bedre seiersmuligheter, og aldri har vært bedre forberedt til sesongens store sykkelbegivenhet, enn han er i år.

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen

Stavanger-syklistens trener mener at Alexander Kristoff aldri har hatt bedre seiersmuligheter, og aldri har vært bedre forberedt til Tour de France, enn han er i år.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Målet er å vinne. I fjor klarte han ikke det. Han har klart å vinne to etapper tidligere, men årets Tour de France er mye bedre tilrettelagt for ryttere av Alexander sitt kaliber. Det er faktisk ti etapper som det er mulig for ham å gjøre det bra på.

Det sier Stein Ørn, Alexander Kristoffs stefar og trener. Han har forventninger allerede til den første etappen. Samtidig er han bekymret for hva som kan skje på åpningsetappen.

Stein Ørn

Alexander Kristoffs trener Stein Ørn har studert Tour de France-etappene nøye. Han mener sjansene for etappeseire i år er større enn noen gang før.

Foto: Lars Petter Kalkenberg, NRK

– Vi vet fra tidligere at når Tour da France åpner med en spurtetappe, så går det store velt. Jeg er veldig redd for at Alexander skal hekte seg fast i en velt der . Det kan ha dramatiske konsekvenser, til og med at han ikke får fullføre Tour de France, sier Ørn.

Grønn trøye

Treneren frykter at en skade på den første etappen vil ødelegge mulighetene på de kommende etappene.

– Den første uken er det i alle fall fire etapper som vil bli avgjort med spurt, sier Ørn.

Les også: Cavendish slo Kristoff i spurten

Les også: Kristoff om uhellet som ga proffsyklist hjerneskade: – Det kan også skje i Tour de France

Han tror at Kristoffs sjanser til å erobre den grønne trøyen i årets Tour de France er større enn før.

– I år er det flere spurtetapper enn noensinne. Peter Sagan har tidligere hatt hegemoniet på den grønne trøyen, han har vært uslåelig, nå er den mer tilgjengelig for rene spurtere, mener Ørn.

– Får ingen ting gratis

Stavanger-syklisten sin sesongstart har ikke vært like sterk i å som den var i fjor. Treneren mener at den største utfordringen nå er Kristoff sin status i internasjonal sykkelsport.

Alexander Kristoff og Stein Ørn

Alexander Kristoff og Stein Ørn fotografert under VM landevei i Richmond i USA i fjor.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Han har blitt en stor stjerne som omtales i alle sammenhenger. Han får ikke lenger noen ting gratis taktisk. Det så vi og i NM. Det er en stor utfordring for ham å lykkes, sier Ørn.

Dette betyr at laget rundt Kristoff må være sterkere enn det noen gang har vært.

– Utfordringen har vært å få lagarbeidet til å fungere optimalt. Det har det ikke gjort de siste rittene, sier Ørn.

Bedre forberedt

Treneren mener at Alexander Kristoff i år er bedre forberedt til Tour de France enn han har vært noen gang tidligere.

– Vi har valgt å kjøre noe større ritt for å få avdekket problemer med lag-samarbeidet på et tidligere tidspunkt enn i fjor. Da ble mye eksponert under selve Tour d France. Det gjør at Alexander kommer litt bedre forberedt til rittet i år enn han gjorde i fjor. Han er litt mer uthvilt, og fysisk sett er han minst på det nivået han har vært tidligere, sier Ørn.