Hopp til innhold

Disse fiskene er en sensasjon på norskekysten

De to makrellstørjene ble tatt i sjøen utenfor Haugesund tidligere denne uken. Nå blir de sushi på restauranter i Stavanger og Bergen.

Blåfinnet tunfisk – makrellstørje – er sjelden fangst langst norskekysten. Men denne uken ble to fanget ved et uhell vest for Haugesund. Nå skal de enorme fiskene på 180 og 211 kilo bli til sushi i Stavanger og Bergen.

VIDEO: Ketil Hatleskog og Jan Egil Johansen ved Domstein fisk i Dusavika i Stavanger har solgt de to makrellstørjene videre til restauranter. Nå skal de bli sushi.

– Dette er det lenge siden vi har opplevd. Det er mange tiår siden vi har hatt to sånne fisker som er fisket i våre farvann.

Det sier Ketil Hatleskog, salgsleder i Domstein fisk i Dusavika i Stavanger. Ved siden av seg har han to makrellstørjer på henholdsvis 211 og 180 kilo.

Hatleskog

Ketil Hatleskog, salgsleder i Domstein fisk i Dusavika i Stavanger, har aldri tidligere fått inn makrellstørje til bedriften.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

Ble fanget vest for Haugesund

Historien startet mandag kveld.

– Vi fikk to størjer i et kast. Vi så de ikke før vi begynte å pumpe fangsten om bord. De var dessverre døende og skadet på finnene. Vi måtte derfor ta dem om bord, forteller skipper Arne Birkeland til Fiskeribladet Fiskaren .

Austevoll-båten «Talbor» lå like vest av Haugesund da de fikk den spesielle fangsten.

Høy pris

Makrellstørje er de største tunfiskarten, og kan bli opptil tre meter lang. Det er vanlig at den er rundt to meter. Vekten kan komme opp i 5-600 kilo.

Overfiske har ført til at makrellstørjen har status som sterkt truet på den såkalte rødlisten.

Makrellstørje i Stavanger

Makrellstørjen er svært ettertraktet som råvare for Sushi. Her kuttes den opp på restauranten Hall Toll i Stavanger.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Fisken er svært kommersielt ettertraktet. I Japan selges den som råstoff for sushi. Mellomstore og store eksemplarer med mye fett omsettes for svært høy pris i Japan. Rekorden er fra 2013, da en størje ble solgt for 10 millioner norske kroner på fiskemarkedet i Tokyo.

Sushi

– Stavanger er ikke Tokyo, så vi får nok ikke de prisene, men relativt grei pris vil vi få. Kjøkkensjefene og sushikokkene i Stavanger vet hva dette går i. De ser verdien i det, sier Hatleskog.

Han slår fast at det blir noen tusen sushibiter av hver fisk.

Den største av makrellstørjene skal til Bergen. Den andre skal fordeles på restauranter i Stavanger.

– Den er jo ypperlig til sushi. Det er vel noe av det fineste du kan bruke i den sammenhengen, sier Hatleskog.

nrk.no/mat finnes flere oppskrifter med tunfisk.

Størjefiske på 60-tallet

Storhetstiden for norsk størjefiske var på 1950- og 60-tallet. Makrellstørje ble tatt langs hele kysten fra Oslofjorden til Varangerfjorden. Tyngdepunktet for fisket var på Vestlandet, utenfor Rogaland og Hordaland. I toppåret 1952 ble det fanget 11.480 tonn. På 1970-tallet ble fangstene mindre, og 1986 var det siste året med regulært størjefiske i Norge.

Historisk bilde av makrellstørje i Sandnessjøen

Storhetstiden for norsk størjefiske var på 1950- og 60-tallet. Makrellstørje ble tatt langs hele kysten fra Oslofjorden til Varangerfjorden. Bildet er tatt i Sandnessjøen.

Foto: Per Lillegaard / Helgeland Museum
Makrellstørje

Slik ser makrellstørjen ut i levende tilstand.

Foto: © Brian J. Skerry /National Geographic Stock / WWF / 10293

På slutten av 1990-tallet ble det igjen sett makrellstørje i norske farvann. Flere fartøyer deltok i størjefiske i 1999, men bare ett fartøy fikk fangst. Resultatet ble 18 størjer. Dette er den eneste fangsten som er gjort i Norge etter 1986.

– Det har vært veldig lite på våre kanter, altså nord i Atlanteren, men sør i Atlanteren er en stor bestand. Den har begynt å komme tilbake igjen, og etter førti år med fredning er det nå tildelt en kvote på 30 tonn som det er lov å fiske.