Makrelleventyret

Aldri før har det blitt fiska så mye makrell i Norge.

På ei uke blei det levert 64.000 tonn makrell til norske mottak. Dermed ble fjorårets rekord slått med 3000 tonn.

Viktorija Hjeort trives når tempoet er høyt. Og nå skal det bli travlere.

Makrellfisket er uforutsigbart. Det gjelder å være på rett sted til rett tid for å få tak i fangsten.

Nå har salgssjef Svein Arve Nygård og fabrikksjef Bjørn Kjetil Sirevåg fått tilslag i auksjonen på nok en ny fiskebåtfangst.

Men hos Pelagia Egersund Seafood er de bekymret for om de klarer å tjene penger på fangsten.

Med høye strømpriser og andre økte kostnader er marginene små.

Det er kvaliteten på fisken som avgjør salgsprisen til kundene.

Viktorija mater hele tida samlebåndet med nye esker. Nå er det full fart for alle i pakkeriet.

Litt seinere på samlebåndet står Ludmila Koushyk. Hun veier og pakker makrellen i eskene.

Før fisken blir sendt til fryselageret, skal den gjennom en streng kvalitetskontroll.

Ragnhild Skåra er kvalitetsansvarlig for fisken som skal selges over hele verden.

For å vise frem kvaliteten, skjærer hun i fisken for å få fram hvordan den ser ut inni.

Shuhei Yamada og Ryoji Makihara er japanske oppkjøpere. Nå i makrellsesongen bor de i Egersund.

Trucker går i skytteltrafikk med makrellkartongene til det de kaller «fryse-tunnelen». Her blir makrellen dypfryst i ekspressfart.

Det er 25 minusgrader i hallen makrelleskene blir stabla i. Strømregninga er ifølge salgssjefen 1 million kroner i døgnet.

Halvparten av norsk makrell tar sjøveien til Japan og blir til grillmat og sushi.

Her hjemme spiser vi lite av vår egen makrell. Det meste inntas som makrell i tomat.

Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal