Odd må rive huset: – De må bære meg vekk

Kommunen vil bygge vei over huset til Odd Skjæveland i stedet for å bygge vei i rett linje. – Uforståelig, sier Skjæveland, som nå må rive sitt nyoppussede hus.

Odd Skjæveland

MÅ BÆRES VEKK: Odd Skjæveland kan ikke forstå hvorfor det skal bygges vei over tomta hans. Nå krysser han fingrene for at kommunen hører på han.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Har du sett noe så fælt, sier Odd Skjæveland mens han peker på planene om den nye fylkesveien, som skal gå over eiendommen hans.

Historien om den nye veien er lang, og Skjæveland har lenge visst at det lå en vei på tegnebrettet. Men traseen for fylkesvei 505 han ble forespeilet, lå i rett linje fra riksvei 44 til næringsområdet på Vagle, et forslag han sier han kunne leve med.

– Hvis de tar den rette veien her så er det jo ikke et hus i veien, sier Skjæveland mens han peker på kartet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Created by InfoDispatcher

For andre gang

Men forslaget som nå ligger klart, går rett over huset hans. Og for andre gang i livet kan Skjæveland måtte flytte på grunn av en vei.

– Vi bodde borte på Skjæveland, men så bygde de bru der, og da ble det for mye støy. Så da vi flyttet hit i 1989 var det her vi ville bo, forteller han.

Togene kjører forbi like nedenfor huset, og det lastes mengder med varer på godsterminalen. Likevel, skogen og eiendommen er drømmeplassen for Skjæveland.

Huset til Odd Skjæveland

Huset til Odd Skjæveland kan snart være historie. Nye fylkesvei 505 skal etter planen svinge seg over eiendommen.

Foto: Kirsti Wilhelmsen

For resten av livet

Så da han i 2010 fikk erstatning for støyskjerming fra godsterminalen, valgte han å pusse opp det gamle huset så det tålte støyen. Hele tiden med tanke på å bo der resten av livet.

Men høsten 2013 ble høringsforslaget for ny fylkesvei 505 lagt ut, og veien lå slettes ikke i rett linje, men i en sving over eiendommen til Skjæveland og naboen.

– Klart det må gå utover noen når man bygger vei, men når det er et sånn godt alternativ så skjønner jeg ikke hvorfor de går for dette. De burde fått tilsendt en linjal de som planlegger, sier Skjæveland.

Det er kommunen som regulerer veiområdet. Selv om seksjonslederen for planavdelingen i Sandnes, Håkon Auglend, gjerne skulle bygd vei med linjal, har andre ting som har spilt inn.

– De nordlige alternativene er mye dyrere å gjennomføre. I regnestykket fra 2010 var kostnaden 100 millioner, og den summen har nok økt, sier Auglend.

For selv om de nordlige alternativene går i rett linje blir brospennet for langt, og de kan komme i konflikt med området på godsterminalen. Men Skjævelands advokat mener kommunen ikke har sett på både godsterminalen, vei og industri i en og samme plan.

Saken fortsetter under bildet

Kart over nye fv 505

Sånn ser det ene utkastet over nye fylkesvei ut. Godsterminalen på Ganddal ligger nederst til høyre i bildet. Skjævelands eiendom er rett nedenfor Vagleskogen som ligger til høyre i bildet..

Foto: Sandnes kommune

– Ikke noe å slå i bordet med

– Her er det gjort dårlig planlegging. Det burde blitt sett på godsterminalen og vei samtidig, da hadde man unngått denne situasjonen, sier advokat Tom Kalsås.

Han legger til at de berørte ikke har noe juridisk å slå i bordet med, men at han håper politikerne «kjenner sin besøkelsestid» når de skal behandle saken.

Og Auglend i kommunen innrømmer at de aller helst skulle ha gjort alt samtidig, men at fylkesveien ikke har stått øverst på prioriteringslisten, og derfor har det heller ikke kommer midler til bygging. Men det gir ikke Skjæveland ro i sjela.

– Burde du visst bedre?

– Nei, og jeg vil ikke bort herfra, de må bære meg vekk herfra. De må bruke litt fornuft. De må bære meg vekk, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Odd Skjæveland og hesten Jorodd

Odd Skjæveland vil ikke flytte, og vil ikke forlate hesten sin. Nå ber han politikerne være fornuftige.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Alltid et håp

Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli er enig i at det ofte er best å tegne vei med linjal, men han vil ikke forskuttere hva Sandnes kommune vil ende med å vedta.

Saken skal opp til behandling i bystyret denne våren, og med mindre det er fagtekniske vurderinger gjør at traseen nå går over Skjævelands hus, tror Borgli det er et lite håp.

– Det er alltid et håp så lenge saken ikke er endelig behandlet. Men dette har gått langt, og veien må på plass, sier Borgli.

Saken har ikke kommet så langt i prosessen at Skjæveland har fått tilbud om erstatning for eiendommen, men det vil ha lite å si mener han.

– Det er ikke noe for meg å gjøre, den lille mann har jo ikke noe han skulle sagt han, sier Skjæveland mens han klapper på hesten sin Jorodd.

Og rives huset er en ting sikkert, Odd Skjæveland flytter ikke inn i ei blokk.

– Jeg bodde i ei blokk da vi rehabiliterte huset, og det var som å være mink i bur. Nei, skal de ha meg inn i en sånn en så kan de like godt hente kista, avslutter han.