Hopp til innhold

Må restaureres for 200 millioner kroner

Stavanger og domkirken fyller 900 år i 2025. I den anledning skal middelalderkatedralen restaureres, og minst 200 millioner kroner må skaffes for å få den i topp stand. Staten må være med på spleiselaget, mener kommunen.

Stavanger domkirke

Østveggen til Stavanger domkirke er et yndet motiv for turister som besøker Stavanger Domkirke. Nå må den restaureres.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Byen vokste rundt denne kirken, bokstavelig talt, sier arkitekt Per Schjelderup.

Stavanger domkirke er Norges viktigste middelalderkatedral etter Nidarosdomen og dessuten den best bevarte. Den store steinkirken har vært byens pumpende og livgivende hjerte i snart 900 år, men nå trengs behandling og arkitekt Per Schjelderup har fått utredningsjobben, sammen med partner Live Gram.

Murpuss

Her ser vi hvordan murpuss skaller av på veggen inne i Stavanger Domkirke. Årsaken er at det tidligere er brukt sement i stedet for kalkmørtel ved reparasjoner, og det har ført til fuktskader.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK
Rustet vindu i Stavanger domkirke

Vinduskarmene ruster og arkitektene vil trolig anbefale å ta alle vinduene ut for reparasjoner.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Rusten sprenger klebersteinen

– Det vi ser her, som gjelder nesten alle vinduene i koret er at de er veldig rustet i karmen. Rusten sprenger klebersteinen, og så blir det ødelagt. Vi kommer til å anbefale å ta ut disse vinduene og sende de på verksted, sier Gram.

– De glir sakte fra hverandre rett og slett, sier Schjelderup.

Domkirken har vært svært viktig for Stavanger i 900 år.

– Tenk da de kom fra husene i gamle Stavanger og opplevde dette rommet her. Det var en enorm kontrast til hverdagen, sier varaordfører Bjørg Tysdal Moe.

Fikk bystatus på grunn av domkirken

Tysdal Moe står i spissen for en regional, tverrpolitisk komité som skal skaffe penger til en omfattende restaurering. Anledningen er domkirkens og byens sammenfallende 900-årsjubileum i 2025.

– Vi sier at byen ble grunnlagt da domkirken ble bygget. Da bodde det 200 mennesker i byen. Bystatusen kom fordi byen fikk en katedral og et bispesete, sier hun.

– Planen er å løfte domkirken opp til et toppnivå, sier kirkeverge i Stavanger Kirkelige Fellesråd, Svein Inge Thorstvedt.

Stavanger domkirke

Arkitekt Per Schjelderup, Stavangers varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF), kirkeverge Svein Inge Thorsvedt, arkitekt Live Gram.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Trolig minst 200 millioner

Innen begynnelse av september skal han få på bordet en oversikt over hva som må gjøres og hva det vil koste. Trolig snakker vi om minst 200 millioner kroner, ifølge Thorsvedt.

– Vi ser at moderne byggeteknikker har skadet bygget, sier han.

– Den innvendige murpussen holder på å skalle av. Det er et signal om at det er fukt i veggen. Oppgaven vår er å anslå skadeomfanget, fjerne sementen, refuge og gjenetablere det tradisjonelle kalkmørtelmurverket i veggene. Veldig mange av disse byggene er preget av en skippertaksmentalitet, sier Gram.

Live Gram beskriver et omfattende arbeid. Trolig må også det elektriske anlegget skiftes ut.

– Nidarosdomen får statlige midler hvert år

I løpet av sommeren er minst 50.000 turister innom Norges best bevarte middelalderkatedral. Den beskrives av eksperter som en god nummer to etter Nidarosdomen, og nå må staten bidra til vedlikehold, mener Tysdal Moe og det politiske Stavanger.

– Vi ser at Nidarosdomen får nasjonale midler til rehabilitering hvert eneste år. Vi har noen av de samme utfordringene, og skal selvfølgelig være med selv også, og vi kunne også tenke oss å få med næringslivet, sier hun.

Hvorfor skal staten bidra?

– Denne kirken er den eneste kirken i denne størrelsen som har vært i kontinuerlig bruk siden 1125. Det er en sognekirke, og da har kommunen ansvar, men det er også et nasjonalt klenodium. Vi håper staten kan bidra med et fast beløp hvert år, sier Tysdal Moe.

Restaurerer Stavanger domkirke
Sikring av glassmalerier i Stavanger domkirke

Glassmaleriet på domkirkens østfront skal sikres mot hærverk, og nå testes ulike metoder.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK
Sikring av glassmaleriene til Stavanger domkirke

Glassmaleriet på domkirkens østfront skal sikres mot hærverk, og nå testes ulike metoder.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Tester ulik sikring mot steinkasting

Domkirkens østfront fra utsiden er et yndet motiv, ikke minst på grunn av Victor Sparres vakre glassmaleri, og en av utgiftspostene nå er utvendig sikring etter episoder med steinkasting mot vinduet. Nå testes ulike tiltak.

– Det refleksfrie glasset har et grønnskjær, det ene nettet er sort og det andre er galvanisert grått. På avstand ser vi at det sorte nettet nesten forsvinner. Det er nok det vi kommer til på anbefale, sier Live Gram.

– Vi skal ikke ha noe kongelig bryllup slik de hadde i Oslo og fikk mye penger til, men vi skal ha en kirke som hele nasjonen er stolt over. Det skal vi få til, og staten må være med i spleiselaget, sier Bjørg Tysdal Moe.

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet vil ikke kommentere saken før det kommer en søknad.

Turister utenfor domkirken i Stavanger

Domkirken slites også av turister. I løpet av sommeren ventes minst 50.000 betalende turister til kirken.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK