De må ta båt for å levere i barnehagen

Selv om familien Eilertsen har bosatt seg sentralt i Stavanger må de reise mer enn to timer for å levere i barnehagen. Deler av ferden skjer med båt.

Selv om familien Eilertsen har bosatt seg sentralt i Stavanger må de reise mer enn to timer for å levere i barnehagen. Deler av ferden skjer med båt.

VIDEO: Espen Eilertsen og sønnen Eric på 14 måneder på båten fra Stavanger sentrum til øya Vassøy. Politikerne i Stavanger vet at de har et problem når det kommer til barnehagedekning.

Klokka nærmer seg halv åtte, men det er flere timer til Espen Eilertsen er på plass på jobben.

Han og familien bor på Storhaug sentralt i Stavanger, men må bruke over to timer på å levere sønnen Eric (14 mnd.) i barnehagen. Grunnen til dette er at det eneste barnehagetilbudet de fikk fra kommunen var på Vassøy – en øy som ligger omtrent en halv mils båttur fra Stavanger sentrum.

Espen Eilertsen

Espen og sønnen må starte dagen tidlig for å komme seg helt til Vassøy for å levere i barnehagen.

Foto: Rolv Christian Topdal / NRK

– Politikerne må skjerpe seg

– Heldigvis er jeg og min kone så heldige at vi har fleksible arbeidsgivere. Men politikerne må bare skjerpe seg å få bygd flere barnehager. Få flere plasser, sier Eilertsen.

Flere familier på Storhaug i Stavanger sliter med å få barnehageplass, selv om politikerne ønsker flere barnefamilier hit.

– Kommunen har jo planlagt dette området for å være familievennlig. Og det har de lykkes med, mange barnefamilier har flyttet hit. Men samtidig har de ikke planlagt for skole og barnehage, sier han.

Espen Eilertsen

For å komme seg til kaien må de først ta buss fra Storhaug inn til Stavanger sentrum.

Foto: Rolv Christian Topdal / NRK

Vil ha ny barnehage på Storhaug

– Det høres veldig krevende ut, så det burde vi ha fått ordnet, sier lokalpolitiker fra Arbeiderpartiet, Kari Nessa Nordtun.

– Det er jo det som er krevende i fortetningsområder, å få de kommunale tjenestene til å følge utviklingen.

– Kan dere ikke bare bygge en ny barnehage på Storhaug?

– Jo, det har vi veldig lyst til, sier Nessa Nordtun.

Det vil også gruppeleder for Høyre i Stavanger, John Peter Hernes.

– Storhaug vet vi er et problem. Der er det seks ulike tomter som blir sett på. Men de har ikke kommet så langt at vi kan trykke på knappen og begynne å bygge. Men vi vet om problemet, og jobber med det, sier Hernes.

Framme på Vassøy barnehage

Her er Espen og sønnen endelig framme på Vassøy barnehage.

Foto: Rolv Christian Topdal / NRK

Vil ta lang tid

Espen Eilertsen er framme på Vassøy, og kan konstatere at han ikke rekker ni-møtet på jobben. Og det spørs om han kan rekke det i tiden framover, for Hernes kan ikke love barnehagebygging med det første, selv med ledige tomter på Storhaug.

– Det er ikke slik at du bare kan ta en tomt som er regulert til et stort bygg og si at det skal være en barnehage, men vi må se om vi kan kjøpe eksisterende boliger og gjøre dem om til barnehage, sier Hernes.

Etter to og en halv time er Eilertsen endelig på plass på jobben i Hinna Park, som egentlig ikke er så langt fra der han bor.

– Jeg blir nok sittende på jobb fram til klokken seks. I går var det fram til klokken åtte. Så hele dagen går, sier Eilertsen.