Natt til 19. juni 2013 brøt fire aktivister fra «Nettverk for dyrs frihet» seg inn på en minkfarm på Figgjo i Sandnes. De ble tatt av politiet etter å ha blitt stanset av naboene til minkfarmen.
På tirsdag møter de i Jæren tingrett tiltalt etter straffelovens paragraf 142: «for å ha banet seg adgang til hus, veg å beskadige gjenstand som var egnet til beskyttelse mot inntrengen.»
Rune Ellefsen i «Nettverk for dyrs frihet».
Foto: Nettverk for dyrs frihet– Vi står hundre prosent for det vi har gjort. Vi må få fram det som er skjult i pelsdyrnæringen, sier Rune Ellefsen, en av de tiltalte fra «Nettverk for dyrs frihet».
Erstatningskrav på 255.000
– Det var nødvendig å løsne fire skruer på et beslag, uten å ødelegge noe som helst, for å bevise at det foregår lovbrudd og vanskjøtsel i minkfarmen til en lederperson i pelsdyrnæringen, sier Ellefsen.
Påtalemyndigheten mener dyrevernerne skal betale en erstatning på 255.000 kroner til pelsdyrbonden, Lodve Haaland, leder i Rogaland og Hordaland pelsdyralslag.
– Summen speiler kostnadene med smittervern. Det er strenge rutiner før en kan gå inn i en pelsdyrbestand, og det måtte derfor iverksettes en rekke tiltak for å avdekke om bestanden ble smittet, sier politiadvokat Mina Kristin Rød.
– Erstatningskravet og rettssaken som kommer nå er et forsøk fra næringen på å fortsette å holde forholdene inne i minkfarmene skjulte. De vil stoppe oss, og bildene vi bringer ut i offentligheten, sier Ellefsen.
- LES OGSÅ:
Medlemmene i «Nettverk for dyrs frihet» skrudde av denne hengselen og tok seg inn i minkhuset.
Foto: Kaj Hjertenes / NRK– Dyrene ble skremt, og kunne blitt smittet
– Det er viktig å få satt rett ord på dette. Det er et innbrudd. Alle kan få komme inn på norske pelsdyrgårder når de vil, men sammen med bonden, sier informasjonssjef Guri Wormdal i Norges Pelsdyralslag.
Guri Wormdal, informasjonssjef i Norges Pelsdyralslag.
Foto: Norges PelsdyralslagHun avviser at erstatningskravet og rettssaken er et forsøk på å holde forholdene i pelsdyrnæringen skjult.
– Når uvedkommende tar seg inn midt på natten får det store konsekvenser. Brudd på rutinen skremmer dyrene, de kan bli skadet og man risikerer å smitte dem, sier hun.
Mattilsynet dro selv på uanmeldt tilsyn på minkfarmen hvor dyrevernet tok seg ulovlig inn, uken etter.
Håper på følger for senere saker
Pelsdyralslaget håper at rettssaken vil gi retningslinjer for liknende saker som kommer.
– Det å klippe over en hengelås og se seg rundt har ikke alltid blitt ansett som alvorlig. Det er viktig at politiet og myndighetene blir kjent med konsekvensene av det, sier Wormdal.
Rune Ellefsen i «Nettverk for dyrs frihet» avviser at dyrene ble skremt da de tok seg inn, og hevder at gruppen tok forholdsregler når det gjelder smitte. Han mener erstatningskravet er grunnløst.
– I stedet for å innrømme egne feil forsøker pelsdyrnæringen å tvinge kritikerne til taushet. Det er et slag mot demokratiet når pelsdyrnæringen forsøker å skremme folk til taushet ved å trekke dem for retten, sier Ellefsen.
Det er satt av to dager til rettssaken som starter på tirsdag.