Du blir vinket inn hvert 15. år

Det går 15 år mellom hver gang gjennomsnittsbilisten blir stoppet i promillekontroll, viser en undersøkelse utført av NRK.

UP har kontroll

Politidirektoratet innrømmer at sjansen ikke er særlig stor for å bli stoppet i promillekontroller, men tror ikke det trenger å bety at det fører til mer ruskjøring.

Foto: www.nordsveenfoto.no

Olaug Bollestad

KrF-politiker Olaug Bollestad.

Foto: Erik Waage / NRK

– Dette er for sjeldent. Slike kontroller er med på å forebygge ruskjøring, sier stortingsrepresentant fra KrF, Olaug Bollestad.

NRK stilte bilførere spørsmål om hvor lenge de har hatt førerkort, og hvor ofte de har blitt stoppet i promillekontroll. Det kom inn rundt 1000 svar.

Bollestad har selv hatt førerkort i 34 år, og blitt stoppet to ganger, og ligger dermed på gjennomsnittet.

Vil heller ha mer forebyggende arbeid

Eirin Sund

Ap-politiker Eirin Sund.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det samme gjør Eirin Sund, som er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Hun er derimot ikke sikker på at politiet må ha flere kontroller.

– Jeg har kjørt forbi promillekontroller rett som det er, men har riktignok bare blitt stoppet én gang, sier Sund.

Ap-politikeren mener annet arbeid mot ruskjøring er vel så viktig som kontrollene av politiet.

– Det er ikke her vi skal sette inn støtet for å få folk til å slutte å kjøre med rus. Det må heller gjøres på holdningsskapende arbeid, sier hun.

Blåste i alkometer 1.5 millioner ganger

Politiinspektør Jan Guttormsen

Politiinspektør Jan Guttormsen.

Foto: Politidirektoratet

Politiet innrømmer at de ikke lenger har så mange ordinære promillekontroller.

– Sjansen for å bli stoppet er nok ikke så stor, sier politiinspektør i Politidirektoratet Jan Guttormsen.

Totalt gjennomførte politiet i overkant av 1.5 millioner ruskontroller i fjor. Det er i stor grad gjengangere og promillekjørere de blir tipset om, som blir stanset.

– Det er jo ikke sosialt akseptert å kjøre i ruspåvirket tilstand i Norge. Så selv om man ikke blir vinket inn til kontroll, så betyr ikke det at man vil kjøre i ruspåvirket tilstand, sier Guttormsen.

Mener kontrollene har noe for seg

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Foto: MHF

Organisasjonen MA – Rusfri trafikk og livsstil, driver holdningsskapende arbeid, og mener promillekontroller langs veiene har stor verdi, selv om de aller fleste blåser grønt.

– Det har uten tvil en stor preventiv effekt. Dersom folk tror det er en reell risiko for promillekontroll, vil de i langt mindre grad ta sjansen på å kjøre i påvirket tilstand, sier generalsekretær i MA, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Snaut 9000 personer ble i fjor dømt for kjøring med promille, eller for at de var påvirket av andre rusmidler. Bollestad i KrF mener dette viser at kontrollene har noe for seg.

– Jeg tror også det gjør at politiet mye lettere oppdager de som er ruset på noe annet enn det som viser på alkometeret, sier hun.