Hopp til innhold

Professor kaller nytt kraftverk imponerende – kan levere strøm til 75.000 husstander

I fire år har over hundre arbeidere boret og sprengt seg nesten 1500 meter inn i fjellet innerst i Lysefjorden. Nå åpner Nord-Europas mest teknologiske utviklede kraftverk.

Se direktesending fra fjellet ved Lysebotn fra klokken 11.00.

Det nye kraftverket i Lysebotn, med navnet Lysebotn 2, har kostet Lyse-konsernet nærmere to milliarder kroner. Kraftverket skal erstatte Lysebotn 1 med ny tunneler, mer effektive aggregater og større produksjon.

– For oss er dette en av våre største investeringer noensinne, og kraftverket vil bidra med rundt 25 prosent av verdiskapningen fra vannkraft i konsernet, forteller administrerende direktør i Lyse Produksjon AS, Bjørn Honningsvåg.

Lysebotn 2

Administrerende direktør i Lyse Produksjon AS, Bjørn Honningsvåg.

Foto: Kristofer Ryde

Det nye kraftverket er Nord-Europas mest teknologisk utviklede kraftverk. Det gjør at kraftverket kan håndtere et fall på 686 meter, noe som er høyest i hele landet med denne type turbiner.

– Grensesprengende teknologi

Vannføringen i kraftverket er på opptil 60.000 liter per sekund. Mengden vann som renner gjennom tunnelene kunne ha fylt et 50 meters svømmebasseng på 42 sekunder.

– Det er grensesprengende teknologi som ligger bak og gjør dette mulig, slår Honningsvåg fast.

Lysebotn 2

1500 meter inne i fjellet ved Lysebotn ligger kraftverket. Slik så det ut under byggingen.

Foto: Kristofer Ryde

Kraftverket vil produsere 1500 GWh i året. Det kan dermed gi strøm til 75.000 boliger årlig.

– Produksjonen i det nye kraftverket øker med 15 prosent uten at nye nedbørfelter eller magasiner tas i bruk. Dette skyldes som nevnt større fallhøyde og mer effektivt maskineri i kraftstasjonen.

Professor: – Sprekt prosjekt

Professor ved Institutt for energi og prosessteknikk og leder på Vannkraftlaboratoriet ved NTNU, Torbjørn Kristian Nielsen, er imponert over det nye kraftverket.

– Dette er Lyses første francisturbin, som tidligere har brukt peltonturbiner. Det er imponerende at kraftverket skal ha en så stor fallhøyde, mener han.

Lysebotn 2

Slik ser kraftverket ut i dag, når Erna Solberg skal offisielt åpne det.

Foto: Kristofer Ryde

Nielsen tror ikke Lysebotn 2 er langt unna å være det kraftverket i verden med høyest fallhøyde, som nytter francisturbiner.

– Det er et ganske sprekt prosjekt. Fordelen med dette kraftverket blir den betydelige større virkningsgraden. De vil få overført mer av naturenergien til strøm.

Etter fire år med boring, sprenging og bygging skal statsminister Erna Solberg (H) nå åpne kraftverket.