Hopp til innhold

Lyse-ansatte flagges ut mot sin vilje

Lyse outsourcer IT-virksomheten til det finske selskapet Tieto. De 25 ansatte som blir berørt er imot avtalen.

Hovedkontor til Lyse

Tieto skal styrke sitt Stavanger-kontor når de nå skal levere IT-tjenester til Lyse. Her er Lyses hovedkontor på Mariero i Stavanger.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

– Jeg liker det dårlig for min del – jeg skulle gjerne ha fortsatt i Lyse, sier ansattrepresentant Gulay Özturk, som har jobbet i Lyse i 13 år.

Men hun og 24 andre kolleger i datterselskapet Lyse Link må om kort tid bytte kontorplass til Sola. Energi- og teknologikonsernet Lyse har nemlig outsourcet IT-virksomheten til IT-giganten Tieto. Det finske selskapet skal levere skybaserte løsninger, infrastrukturdrift og datasentertjenester til konsernet.

Gulay Özturk

Ansattrepresentant Gulay Özturk er ikke glad for at Lyse outsourcer.

Foto: Kaj Hjertenes

Avtalen innebærer at Tieto overtar driften av en rekke systemer og overtar personalansvaret for 25 IT-medarbeidere i datterselskapet Lyse Link, og ytterligere styrker sitt Stavanger-kontor. Alle de 25 får jobb på Tietos kontor på Sola.

De 25 ansatte det gjelder har imidlertid bare jobbgaranti i ett år.

– Vi har ett års jobbgaranti hos Tieto, men kontrakten med Lyse er mye lengre, så vi antar at vi er med lengre enn ett år, sier Ôzturk.

– Men dette kan skape litt usikkerhet.

Vil redusere kostnadene

Omfanget av avtalen er minimum 300 millioner kroner over fem år, hvorav de siste to årene som opsjon.

Lyse skriver i en melding at de fremste ambisjonene med avtalen er å redusere IT-kostnader, optimalisere forretningsprosesser samt styrke Lysekonsernets evne til å bruke nye tjenester.

– Teknologi og ikke minst brukernes forventninger endrer seg raskt, og det stiller strengere krav til våre IT-systemer. Vi må forholde oss til oppgraderinger, kapasitetsutvidelser, nye versjoner og økte krav til robuste sikkerhetsløsninger. Alt dette skjer i et voldsomt tempo. Samarbeidet med Tieto muliggjør raskere innovasjon og fleksibilitet, og legger til rette for kostnadsstyring der vi betaler for faktisk forbruk av tjenester, sier Eimund Nygaard, konsernsjef i Lyse.

Nygaard understreker også at Lyse er godt fornøyd med at Tieto benytter Green Mountain på Rennesøy som sin datasenterbase i Norge.

– Vi er stolt

– Vi er veldig stolt over å bli valgt til å levere på en av de mest interessante IT-utfordringene i Norden. Lyse er anerkjent som et ledende nasjonalt selskap med sterke posisjoner både innen bærekraftige energiløsninger og telekommunikasjon. Med dette spennende utgangspunktet ønsker vi å bidra til videre vekst og ønsker selskapet hjertelig velkommen til vårt økosystem, sier Christian Schøyen, leder for Tieto Norge.