Lyger om miljøbevissthet

Forbrukerne fremstiller seg som mer miljøvennlige enn de faktisk er.

Økologisk mat

Forbrukerne overdriver sin egen miljøbevissthet .

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Forbrukerne er blitt mer miljøbevisste og langt mer politisk korrekte når de går i butikken og gjør sine innkjøp. I alle fall dersom en skal tro hva de sier om seg selv.

En dansk undersøkelser viser imidlertid at det er langt flere kunder som sier de handler økologiske varer, enn det finnes kunder som faktisk gjør det.

Kjøper mindre miljøvennlig enn de sier

En rekke kunder svarer at de alltid handler økologisk. Sannheten er imidlertid en annen. Ifølge en undersøkelse som er utført av Capacent Epinion for "De samvirkende Købmænd" (DSK) mener 63 prosent av de spurte at det er viktig eller svært viktig at varene de kjøper er bærekraftige, og nesten halvparten, eller 48 prosent, sier de gjerne vil handle økologisk

Kundene vil gjerne svare politisk korrekt, og så glemmer de hva som egentlig motiverer dem når de velger varer.

John Wagner, De Samvirkende Købmænd

Ifølge den danske avisen Politiken gjør de imidlertid ikke det.
Andelen økologiske varer som selges fra butikkene er vesentlig lavere. Selv supermarkedskjeden IRMA, som betraktes som Danmarks mest miljøvennlige, selger bare rundt 20 prosent økologiske varer.

Økologisk kjøtt

Butikkundene handler ikke så mye økologisk mat som de sier at de gjør (Illustrasjonsbilde)

Foto: Lise Åserud / Scanpix

- Har skjedd en endring

Kjøpmennene mener likevel at denne skjevheten ikke skyldes vond vilje fra forbrukernes side. - De vil bare gjerne svare politisk korrekt, og så glemmer de hva som faktisk motiverer dem når de gjør innkjøp. Det sier John Wagner som er direktør i DSK.
- Forbrukerne glemmer ofte at de også handler etter butikkenes beliggenhet, og at de er påvirket av annonsene i tilbudsavisene, sier Wagner.

Han understreker imidlertid at det har skjedd en endring i publikums handlevaner. - Kundene ønsker at produsentene ivaretar hensynet til miljøet og ressursforbruket. Det er en positiv tendens som vi er svært oppmerksomme på, sier John Wagner til Politiken.

Økologisk landbruk

Kundene ønsker at matprodusentene skal ta hensyn til miljø og ressursforbruk.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX