Hopp til innhold

Johannes Lunde: – Det er sikkert noen som tror jeg har noe penger i skuffen. Men det har jeg ikke.

Selv var han på Gran Canaria da det som er kalt en av norgeshistoriens største konkurser var et faktum. I dag snakker han ut for første gang.

Video Intervju med Johannes Lunde - om han har gjort noe kriminelt

VIDEO: Jeg er ingen kriminell, sier Johannes Lunde. Han sier også at han ikke har lagt penger til side for å skjerme seg selv etter konkursen.

9. februar var næringslivshistorien til mannen som startet med en grønnsaksbod og en lastebil i 1987, foreløpig over. Lunde-gruppen, med 42 år gamle Johannes Lunde på toppen, gikk konkurs. Ifølge bostyreren er gjelden på 1,8 milliarder.

Hovedpersonen selv oppholdt seg i varmere strøk mens alt pågikk. Nå er han tilbake i Rogaland, og ga i dag sitt første intervju med NRK siden konkursen.

– Vi mente selv vi hadde god dialog med banken, men da helgen var over og mandagen kom, var ikke signalene de samme, sier han om tiden rett før konkursen.

– Jobbet 12 timer om dagen

Selv hevder han, både overfor NRK og i Dagens Næringsliv, at han var 15-20 millioner unna å redde selskapet.

– Før jeg reiste hadde jeg jobbet døgnet rundt med dette. Da jeg så hvordan det ble, måtte jeg skjerme familien, sier Lunde, som presiserer at han ikke lå på solseng på Kanariøyene.

Video Intervju med Johannes Lunde - om oppholdet på Kanariøyene

VIDEO: - Hvis noen tror jeg lå på solseng, tar de feil, sier Johannes Lunde om hvorfor han var på Gran Canaria da Lunde-gruppen ble slått konkurs.

– Jeg jobbet 12 timer om dagen. I telefonen, sier han.

– Tenker mest på de ansatte

Først ute i konkursrekka var Johs Lunde Marine Group, som la inn årene i slutten av januar. Med i dragsuget gikk senere til sammen 15 selskaper. Ett etter ett endte de i tingretten som følge av Lunde-gruppens endelige punktum.

Trolig berøres minst 200 jobber som følge av konkursene. Lunde sier til NRK at han har tenkt på de ansatte hele tiden, men at han ikke frykter for deres framtid.

– Jeg tenker mer på dem enn meg selv. Det som er bra, er at de fleste bedriftene har gått videre med folk som har vært involvert i firmaene tidligere, sier han.

Video Intervju med Johannes Lunde - om de ansatte

VIDEO: 200 arbeidsplasser har trolig blitt berørt av konkursen. Johannes Lunde hevder nær sagt alle fremdeles har en jobb å gå til.

– Jeg tror, per i dag, at det ikke er en eneste som mangler arbeid, sier han.