NRK Meny
Normal

Lover tomatfest til tross for nedleggelser

Heidi Skifjell mener Finnøys posisjon som tomatkommune er truet når sju produsenter kan bli tvunget til å legge ned neste år. Men festivalkoordinatoren lover likevel full fest på Tomatfestivalen i helga.

Heidi Skifjell

– Det skal bli en festlig festival, hvor vi skal sette søkelyset på alt det vi får til i denne kommunen, sier Heidi Skifjell, koordinator for Tomatfestivalen på Finnøy.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Geir Aage Brandeggen og Kolbjørn Ladstein

Geir Aage Brandeggen og Kolbjørn Ladstein laster tomater på Finnøy. Brandeggen har per i dag ingen plass å levere tomatene sine neste år.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– I utgangspunktet er jeg optimist av natur, så jeg håper ennå at det skal løse seg, men det er klart: Det vil bli spesielt å stå der, sier tomatbonde Geir Aage Brandeggen.

I dag åpner Tomatfestivalen på Finnøy, og Brandeggen skal stå på stand. Men det blir ikke like festlig som tidligere: Han er nemlig en av sju tomatbønder på Finnøy som ikke har noen plass å levere tomatene sine neste år, etter at dagligvarekjeden har Coop kjøpt opp konkurrenten Ica.

– Det er klart at dette ikke er noen god situasjon for gartnerne våre, sier Heidi Skifjell, daglig leder i Ryfylke Næringshage og koordinator for Tomatfestivalen.

Håper på å holde posisjonen

– Er Finnøy sin posisjon som tomattyngdepunktet i Norge, truet?

– Ja, den er jo det når en del av disse rammebetingelsene endrer seg, men det er litt tidlig å si enda. Vi får jobbe videre, og så får vi håpe at Finnøy klarer å holde på posisjonen sin, sier hun.

Skifjell og Tomatfestivalen skal i alle fall gjøre sitt.

– Vi kommer til å fortsette med å synliggjøre tomatene fra Finnøy. Vi produserer 38 prosent av landets tomater, og vi kommer til å stå på det vi kan for at vi fortsatt produserer mye tomater her på Finnøy.

Tenker på det hver dag

I gartneriet på Vestbø på Finnøy er Geir Åge Brandeggen akkurat ferdig med dagens innhøsting, og denne høsten kan bli den siste med tomater i det nest eldste gartneriet på tomatøya.

Brandeggen og seks kolleger på Finnøy står uten leveringsavtale til butikk, etter at Ica ble kjøpt opp av Coop. Det er totalt tolv tomatprodusenter i kommunen.

– Hva skal jeg gjøre neste år, hvis jeg ikke får produsere tomater? Hver dag når jeg går i drivhuset, er det en tanke som dukker opp, sier han.

– Gleder du deg til Tomatfestivalen?

– Ja, jeg gjør jo det, men det blir en litt spesiell Tomatfestival i år, sier Brandeggen.