NRK Meny
Normal

Han får importere jordbærplanter fra utlandet

Landbruksminister Sylvi Listhaug ønsker jordbærplanter fra utlandet velkommen til Norge. Dette er gode nyheter for jordbærbonde Geir Joa, som nå kan doble produksjonen sin.

Innhøstingen av jordbær fra plasttunneler hos Geir Joa på Sola.

HØSTES ETTER 60 DAGER: Norske jordbærplanter bugner med bær året etter at de er satt i jorden. Enkelte sorter fra utlandet vil kunne bære frukt etter to måneder. Dette betyr at jordbærbønder, som Geir Joa, får mulighet til å høste to avlinger i løpet av sesongen.

Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix

På sitt rogalandsbesøk i dag sier landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) at hun ønsker å oppheve forbudet mot å importere utenlandske jordbærplanter til landet. Dette vil bety at den norske jordbærsesongen blir enda lenger.

– Det er utrolig at vi ikke har gjort noe med dette før. Dette er jo kjempebra både for dem som driver med jordbærproduksjon, men også for forbrukerne som kan få dobbelt så mye bær fra neste år, sier Listhaug til NRK.

Listhaug hos Joa

Landbruksminister Sylvi Listhaug er i dag på besøk hos jordbærbonde Geir Joa.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Dette kan føre til lavere priser på norske jordbær, og vi vet at forbrukerne er kjempeglad i norske bær, legger hun til.

Regelen har fram til nå vært tydelig: Jordbærplanter fra utlandet kan ikke såes i norsk jord. En av grunnene er faren for plantesykdommer.

Mattilsynet har ønska en lovendring, og kom tidligere i måneden med en anbefaling til Landbruksdepartementet om å åpne for utenlands import. Listhaug følger nå opp denne anmodningen politisk.

Lenger jordbærsesong med norske bær

Importen fra utlandet gjør det mulig å få større avlinger, starte produksjonen tidligere og forlenge selve produksjonssesongen.

– Vi er klare her på Jæren, men det er viktig å skynde seg langsomt og lære denne produksjonen å kjenne. Jeg er ikke i tvil om at det i løpet av de neste ti årene blir enda flere jordbærbønder som blir mer profesjonelle og investerer mer. Dette er en «boost» for å investere i norsk jordbærproduksjon, sier Geir Joa.

Det er import av jordbærplanter fra Nederland, Belgia og Sør-Tyskland som står øverst på ønskelisten til Joa.

– Jeg er opptatt av at import av jordbærplanter skal være et supplement til den norske småplanteproduksjonen, sier han.

Nå kan det også åpnes for at det kan produseres nye sorter jordbær i landet.

– Næringen jubler i dag, og nå er det mulig å teste andre typer jordbær. Det finnes planter som vi kan høste etter fem måneder, som vil bli testa ut. Og i andre deler av landet kommer noen bønder til å teste helt nye sorter. Hos oss satser vi på Korona og smak, sier Joa.

– Like bra som de norske

– Vi kan ikke være det eneste landet i Europa som bare skal produsere planter som høstes etter tolv måneder, sa jordbærbonde Geir Joa, da han hadde besøk av EU-statsråd Vidar Helgesen, for noen uker siden.

Jordbær
Foto: Erik Waage / NRK

– De belgiske plantene er like bra som de norske. Det er sommeren vår som setter smak på bærene, sa Helgesen, som på sitt besøk ble overbevist om at mattilsynets konklusjon bør følges opp.

Mattilsynet mener det bør stilles strengere krav ved import av de utenlandske plantene, og tror dette vil begrense risikoen for nye og spredning av eksisterende skadegjørere.

– Det finnes alltid en viss risiko med import av planter. Da tenker jeg på risiko for å få med plantesjukdommer, sier Terje Røyneberg, seksjonssjef i Mattilsynet.

Derfor er ikke alle like glade for vedtaket.

– Det har vært noe murring i miljøet som produserer planter. De vil møte tøffere konkurranse når importen finner sted, sier Røyneberg.

Jordbærbøndene kan tjene millioner

Norske jordbærplanter bugner med bær året etter at de er satt i jorden. Enkelte sorter fra utlandet vil kunne bære frukt etter to måneder. Dette betyr at jordbærbøndene får mulighet til å høste to avlinger i løpet av sesongen.

Dermed vil det være mer lønnsomt å være jordbærbonde. Beregninger viser at den nye modellen vil øke bøndenes inntekter med om lag 350 millioner kroner i løpet av en 20-årsperiode.

– Dagens regelverk er hinderet. Skal vi konkurrere på et europeisk marked hvor jordbær fra kontinentet har tatt mer og mer av markedsandelene, så må de norske jordbærprodusentene få de samme konkurransevilkårene som sine europeiske konkurrenter, mener Helgesen.

Har investert med lovendring i tankene

Dette er en «boost» for å investere i norsk jordbærproduksjon...

Jordbærbonde, Geir Joa

Det har ikke vært like lett for jordbærbønder her i landet å dyrke bærene i de norske værforholdene. I fjor ødela kulden for jordbærsesongen hos Geir Joa og flere andre jordbærprodusenter i Norge.

Jordbærbonden har hatt tro på at en lovendring var om hjørnet, og har investert opp mot åtte millioner kroner de siste årene.

– Det betyr at vi får produsere mer, og får en mye mer robust bedrift. Denne investeringen hadde vi ikke tatt hvis vi ikke trodde at vi ville få lov til å importere jordbærplanter, sier Joa.

Norske jordbær heilt fra mai til september høyres for godt ut til å vera sant, men når landsbruksminister Listhaug lemper på visse krav-kan det såvisst skje.

VIDEO: Se tv-innslag med jordbærprodusent Geir Joa som gleder seg over mulighetene for å importere jordbærplanter fra utlandet.