Lot som han var 15 år – delte store mengder overgrepsmateriale av barn

En 28 år gammel mann er i Sør-Rogaland tingrett dømt til fengsel i ett år og 10 måneder for deling av store mengder overgrepsmateriale mot barn. – Overgrepsmateriale er som valuta, sier leder for Operasjon Spiderweb.

Jæren tingrett

En 28 år gammel mann er dømt til fengsel i ett år og ti måneder for å ha vært i besittelse av og delt overgrepsvideoer mot barn med andre.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

I en periode på ti år, mellom november 2010 og november 2020, skaffet den nå 28 år gamle mannen seg tilgang til bilder og videoer som seksualiserer barn.

Han har også skaffet seg bilder eller videoer av seksuelle overgrep mot barn gjennom søk på internett og nedlasting.

I tillegg utvekslet han overgrepsvideoer av barn med andre via diverse sosiale medier, og deltok i seksualiserte chatter med flere barn. Her skal han ha fått dem til å sende bilder og video hvor de var helt eller delvis nakne, og hvor de utførte seksuelle handlinger med seg selv.

Ved pågripelse var mannen i besittelse av 7400 bilder og videoer som seksualiserer barn eller som fremstiller seksuelle overgrep mot barn.

Delte kontaktinformasjon

Mannen har erkjent alle forholdene.

Han har også innrømmet at han har delt materialet med andre. I hovedsak via Snapchat, hvor han skal ha vært i besittelse av 13 kontoer.

Her skal mannen ha delt materiale med minst 24 brukere. Han har også brukt appen Wink Snap Chat, som er en ny trend for å komme i kontakt med barn og unge. Her skal han ha søkt etter jenter fra 11-12-årsalder og oppover.

Mannen skal ha utgitt seg for å være en gutt på 15 år og brukte et gammelt bilde av seg selv for å framstå som yngre enn han er.

– Det som gjør denne saken spesiell er at mannen har delt overgrepsmateriale og kontaktinformasjon til unge jenter med andre likesinnede, sier leder for Operasjon Spiderweb Oddgeir Høyekvam til NRK.

Oddgeir Høyekvam

Leder i Operasjon Spiderweb i Sør-Vest politidistrikt, Oddgeir Høyekvam, mener saken er spesiell for at mannen skal ha delt videoer i så stor mengde.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

En form for valuta

I dommen skriver retten at de ser spesielt alvorlig på at han har delt materialet med andre.

«Han har delt samme bilde flere ganger, noe som må anses ekstra belastende for offeret som får spredd bilder av seg selv som det er umulig å reversere.»

Mannen har også delt brukerprofiler til unge jenter i chatter slik at mottakeren skulle kunne prøve å oppnå seksuell kontakt med dem.

– Besittelse av overgrepsmateriale er en form for valuta. På den måten kan overgripere knytte seg til materiale som andre ikke har, sier Høyekvam.

Påtalemyndigheten la ned påstand om to års fengsel, men retten dømte mannen til fengsel i ett år og 10 måneder.

Mannens forsvarer Aleksander Barkved Steinsvåg i advokatfirmaet Tor Inge Borgersen AS ønsker ikke å kommentere dommen.

LES OGSÅ:

Flere nyheter fra Rogaland