Lot klarsynt person tolke grunnlovsjubileet

Opplevelsene til den klarsynte skulle bli en lydguide for publikum. Nå har museet satt foten ned.

Opplevelsene til den klarsynte skulle bli en lydguide for publikum. Nå har Stavanger kulturhistoriske museum satt foten ned.

Klarsynte Siw Torill Rugland skulle tolke utstillingen til Kulturhistorisk museum i Stavanger. Men den spirituelle tolkningen av gjenstandene ble umulig å akseptere for det vitenskapelige fagmiljøet ved museet.

Kulturhistorisk museum i Stavanger ønsket et alternativt blikk på historien i forbindelse med grunnlovsjubileet.

Da hyrte museet inn kunstneren Line Anda Dalmar, som tenkte at det kunne være morsomt å få en klarsynt person til å tolke utstillingen. Det likte museet dårlig.

– Jeg tror museet har fått kalde føtter. De ønsket flere tilnærminger, men da jeg valgte en klarsynt person, hadde de problemer med det, sier Dalmar.

Kan misforstås

Siri Aavitsland

Administrerende direktør ved Stavanger Museum, Siri Aavitsland.

Foto: Anders Fehn / NRK

Selv mener den klarsynte at utstillingen kryr av energi, og synes det er synd at museet ikke ønsker tolkningene.

Les også:

Administrerende direktør ved Stavanger Museum, Siri Aavitsland, begrunner avgjørelsen med at vitenskapelig formidling og klarsynte oppfatninger ikke hører sammen.

– Dersom vi blander dette frykter vi at budskapet til publikum blir utydelig, sier Aavitsland.

Blir film

Det er Stavanger Museum som har bedt forskjellige kunstnere tolke de ulike utstillingene. Da mener Dalmar at museet burde være åpne for det meste.

– Jeg forstår at det er vanskelig å forholde seg til, men det er Stavanger Museums eget ønske. Da burde museet stå for det, sier Dalmar.