Kongen hedrer iraker for norsk oljemodell

Han kom til Norge for å gi sønnen med cerebral parese et bedre liv, i dag slås han til ridder av første klasse.

Farouk Al-Kasim og Tora Aasland

Oljegeolog Farouk Al-Kasim kom til Norge på 60-tallet, her slås han til ridder av fylkesmann i Rogaland Tora Aasland.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Irakiske Farouk Al-Kasim hadde utdannelse som oljegeolog og måtte flytte til et Norge uten oljevirksomhet på 1960-tallet.

– Jeg kom på et usedvanlig heldig tidspunkt, jeg var forberedt på å kjøre drosje i Oslo, sier Al-Kasim.

Men tidspunktet var perfekt og geologen som «bare kunne olje» kom til et land som skrek etter ekspertise. I 1968, før Ekofiskfeltet ble funnet og oljeeventyret startet ble han ansatt på oljekontoret i industridepartementet som rådgiver.

Og siden har kallenavnet som «Norges mest lønnsomme innvandrer» kommet på plass.

Les også: Sevland ble årets oljemann

I dag blir han slått til ridder av første klasse for å ha vært med å utforme den norske oljemodellen.

Sammentreff

– Det var et fantastisk sammentreff, og derfor fikk en jeg en nøkkelstilling hvor jeg ga råd om hvordan Norge burde organisere seg for å forberede seg til oljealderen. Folk lyttet til meg, og alt lå til rette, forteller Al-Kasim.

Saken fortsetter under bildet

Oljedirektoratet feirer ti år.

Oljedirektoratet feirer ti års jubileum. Farouk Al-Kasim er nummer to fra venstre.

Foto: - / Oljedirektoratet

Al-Kasim ble født i Irak og studerte i Storbritannia, men endte opp med å komme til Norge for å hjelpe sønnen med cerebral parese.

– Vi måtte bare reise til Norge, det var den eneste måten å hjelpe sønnen vår, og han fikk hjelp. Men skal man gjøre? Når familien må flytte på seg, og du ikke har mulighet til oljejobb, hva gjør du da, sier Al-Kasim.

Men oljejobben fikk han, og i 1972 ble han ressursdirektør for Oljedirektoratet. Den jobben hadde han frem til 2000.

– I dag er vi glade og stolte i Oljedirektoratet. Glade for at Farouk i mange år var en høyt respektert ressursdirektør hos oss og stolte over at han er tildelt St. Olavs Orden. Det er en utmerkelse som henger høyt, og vi gratulerer hjerteligst, sier oljedirektør Bente Nyland.

Hjalp hjemlandet

Etter at USA invaderte Irak i 2003 ble den etter hvert så norske irakeren spurt om hjelp til å utforme ny oljelov for hjemlandet. Tanken var å bruke den nå ettertraktede norske erfaringen.

– Håpet var at jeg kunne være med å gi et lite puff i riktig retning, men jeg må jo si at det er tragisk at utkastet den dag i dag ligger ubehandlet. Irak er ikke i stand til å ta denne beslutningen, sier den nyslåtte ridderen.

Men selv om han håper de kommer dit hen en dag så er geologen og tidligere ressursdirektør i Oljedirektoratet veldig bevisst på ansvaret norsk oljevirksomhet har for å dele kunnskap.

Og selv om han tar imot utmerkelsen med takk så er det direktoratet (OD) som skal ha deler av æren.

– Jeg hadde en veldig dyktig institusjon i Oljedirektoratet, og det er sammen vi har skapt noe som flere misunner oss. Jeg betrakter det som en utmerkelse for alt det OD har stått for, ikke bare for mitt arbeid.

Utmerkelsen blir tildelt i kveld, mandag, på Ledaal i Stavanger.