Hopp til innhold

Nå må ansatte gå ned i lønn

Stadig flere bedrifter i leverandørindustrien gjennomfører store lønnskutt for å være konkurransedyktige.

Aker Solutions

I januar kom beskjeden om at Aker Solutions legger ned tre av fire kontorer i MMO-markedet. En måned senere ble det klart at de ansatte også må ned i lønn for å unngå ytterligere kutt.

Foto: Aker Solutions

– Bedrifter som har nedbemannet i flere omganger har nå begynt å tilby de ansatte å gå ned i lønn. Det er snakk om store kutt, sier advokat i fagforeningen Nito, Erlend Aarsand.

I februar gikk MMO-ansatte i Aker Solutions med på et midlertidig lønnskutt på fem prosent. Ifølge Aarsand var dette utslagsgivende.

– Etterpå har den ene bedriften etter den andre gjort det samme. Mange kjemper om de samme kontraktene, så derfor gjør de alt for å være konkurransedyktige, sier advokaten.

Han legger til at lønnskuttene varierer fra 2.5 prosent og helt opp til 12 prosent.

Tror det stabiliserer seg

Direktør i oljeservicekonsernet IKM Gruppen, Ståle Kyllingstad, bekrefter at nedgangstidene krever justeringer.

– Vi har også vært med på slike kutt. Når et selskap ikke tjener penger er vi nødt til å gjøre alt for å spare penger, sier Kyllingstad.

Han tror likevel at toppen er nådd når det gjelder lønnskutt.

– Jeg tror det stabiliserer seg nå. Det var nok en sunn justering, men jeg tror også at det var nok, sier Kyllingstad.

Ståle Kyllingstad

IKM-sjef Ståle Kyllingstad kjenner til flere andre leverandørbedrifter som har gjennomgått lønnskutt. Han har selv hørt om kutt fra 2.5 prosent opp til rundt ti prosent.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Risikerer permanente lønnskutt

Det er imidlertid ingen selvfølge at ansatte som blir bedt om å gå ned i lønn skal godta dette. Likevel kan det være vanskelig å argumentere mot i bedrifter som sliter.

– I utgangspunktet skal ikke tillitsvalgte akseptere lønnskutt, men det avhenger av situasjonen i den enkelte bedrift, sier Nito-advokat Erlend Aarsand.

Hva kan skje dersom en arbeidstaker ikke går med på kutt?

– Bedriftene kan sende ut en såkalt endringsoppsigelse. Da risikerer den ansatte å likevel gå ned i lønn. Forskjellen er at lønnskuttet da blir permanent, mens kuttene ellers i bedriften er midlertidige, sier Aarsand, som presiserer at Nito mener at slike endringsoppsigelser ikke er saklige.