Hopp til innhold

NHO mener at lokale bedriftseiere klarer seg best i nedgangstider

NHO-direktør: – Lokale eiere fikser ting, de river ikke bare ned. Økonomiprofessor mener derimot at viktigheten av lokalt eierskap lett kan overdrives.

Bertelsen og Garpestad, Sverre Garpestad

Sverre Garpestad, styreleder i Bertelsen og Garpestad, satser på veibygging.

Foto: Øystein Ellingsen

– Veien ned til Lysefjorden, de hårnålssvingene der. Det er vel ikke et magasin i Europa den ikke er avbildet på. Det er vel kanskje det mest kjente vi har vært med på, sammen med Storevannsdammen og Rennfasttunellen.

Les også: Oljenedturen kan gå mot slutten

Les også: Meiner regjeringa sviktar - vil ha klarare tiltak mot arbeidsløysa

Listen blir lang når styreleder og medeier i Bertelsen og Garpestad AS, Sverre Garpestad, ramser opp familiebedriftens meritter.

Firmaet ble stiftet av Kjell Garpestad og Arne Bertelsen i 1959.

Lokal forankring

Direktør i NHO Rogaland, Svein Olav Simonsen, mener at lokalt forankrede bedrifter uten tilknytning til oljen står sterkere i nedgangstider enn utenlandsk-eide selskaper.

NHO Rogalands direktør, Svein Olav Simonsen.

Direktør i NHO Rogaland, Svein Olav Simonsen, mener at lokalt forankrede bedrifter uten tilknytning til oljen står sterkere i nedgangstider enn utenlandsk-eide selskaper.

Foto: Øystein Ellingsen

Den 60 år gamle familiebedriften på Hovland i Eigersund er et godt eksempel. I fjor hadde bedriften rundt 200 personer i arbeid og en omsetning på nærmere 500 millioner kroner.

Les også: Krisen rammer ikke bare oljehovedstaden

Styrelederen mener oppskriften har vært å holde seg unna oljerelatert virksomhet.

– Nå er vel vi det største familieide firmaet i Egersund i forhold til omsetning, sier Sverre Garpestad.

Tilhørighet

NHO-direktøren mener Bertelsen og Garpestad har gjort rett i å gjøre seg uavhengig av oljeindustrien og de ringvirkningene den får i dårlige tider. Nå får de igjen for langtidsbasert lokalt eierskap.

Les også: 58 prosent flere ledige ingeniører og IKT-folk

– Jeg tror jo at et sted som Egersund vil ha store fordeler av det fordi det er flinke eiere her. De er langsiktige bedriftseiere som har hjertet sitt i Egersund, og de føler en stor tilhørighet her, sier Simonsen.

NHO-direktøren får ikke støtte fra fagmiljøet på handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger(UIS).

Professor ved Handelshøgskolen ved UIS, Klaus Mohn

Professor Klaus Mohn mener det blir for enkelt å si at lokalt eide bedrifter har bedre forutsetninger i trange tider.

Foto: Marte Hoel

Professor Klaus Mohn mener det blir for enkelt å si at lokalt eide bedrifter har bedre forutsetninger i trange tider.

Les også: Regjeringen: – Rogfast framskyndes

– Generelt synes jeg at viktigheten av lokalt eierskap lett kan overdrives. En må huske at utenlandske eiere ofte har veldig viktige ting å tilføre det lokale næringslivet. Vi er veldig opptatte av at vi skal eie selskaper utenlands. Da kan vi ikke være så avvisende når utenlandske eiere har lyst til å eie selskaper i Norge, mener Mohn.

- Selvsagt har vi behov for mangfoldet. En av grunnene til at vi har en fantastisk verdiskapende region er at vi har tiltrukket oss internasjonale selskap her, sier Simonsen.

Han mener vi ikke må glemme at under der, så er det en underskog av flinke, norske eiere som må tas vare på.

– Fikse ting, ikke bare rive ned

– Nå ser vi verdien av langsiktig norsk aktivt eierskap. Vi ser at de norske eierne gjennomgående har en større vilje til å fikse ting, og ikke bare rive det ned, mener Simonsen.

Les også: Hundrevis mister jobben - nå ryker lærlingeplassene også

Bertelsen og Garpestad satser på veibygging. Basert på regjeringsplaner, ser han fremtiden for den lokalt eide bedriften lyst i møte.

– Det blir litt sånn nå at den ene sin død er den andre sitt brød. Nå blir det virkelig satset på infrastruktur. Da er det store entrepenørfirmaer her på Sørvestlandet som er klare til å gjøre de jobbene, og som og trenger jobbene i denne situasjonen, mener Sverre Garpestad