Lokaloppgjør vekker sterke følelser

Til søndag kan Brann rykke ned fra øverste divisjon for første gang på 30 år dersom de taper for FK Haugesund. Bergenser i Haugesund, Per Annstein Årvik, gruer seg hvert år til lokaloppgjørene.

Brann jubler i Haugesund

Til søndag kan Branns skjebne i eliteserien avgjøres. Her fra eliteseriekampen mot Haugesund i 2012.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Det kunne ha vært mye verre. Tenk hvis Haugesund hadde lagt nedi dumpen nå!

Per Annstein Aarvik klarer nesten ikke se for seg skrekkscenarioet, som for Brann er en realitet.

Per Annstein Årvik

Per Annstein Aarvik er bergenser i Haugesund med ekte lidenskap for fotballagene i begge byene. Til helga er det likevel Brann han heier på.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK
Gunnar Amundsen

I 1985 spilte Gunnar Andersen for Brann da de rykket ned fra eliteserien. Til søndag heier han på FK Haugesund under den skjebnesvangre kampen.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Han er bergenser i Haugesund, og etter 26 år i Bergen og 28 år i Haugesund er forholdet sterkt til begge klubbene. Tingrettsdommeren gruer seg til lokaloppgjøret hvert år.

– Forholdet til Brann er sterkt og dypt. Første gang jeg var på stadion var i 1963, jeg har hatt det på skiven i alle år, og det får du ikke visket ut, sier Aarvik.

Til søndag må Brann slå FK Haugesund (FKH) for å være sikre på å unngå direkte nedrykk. Dersom Sogndal taper eller spiller uavgjort, kan bergenserne klare seg med tap.

Delt lidenskap

Når FKH møter Brann i Haugesund søndag, er det Brann som får Aarviks støtte fra tribunen.

– Jeg har klart å ha disse to lidenskapene side ved side, men denne kampen betyr ikke så mye for Haugesund, men den betyr veldig mye for Brann. Jeg håper at Brann vinner på søndag. Punktum.

For tidligere Brann-spiller, Gunnar Amundsen, vekker nedrykkskampen gamle minner.

– Sist brann rykket ned i 1985 var jeg med på det kunststykket. Det er på mange måter litt rart å tenke på, og ikke noe å juble for på noen måte, sier Amundsen, som er nestleder i FKH-styret.

Himmel eller helvete

40 serie- og cupkamper for Brann til tross - Amundsens hjerte brenner for FK Haugesund. Han kjenner likevel igjen trøkket som Brann nå opplever.

– Da jeg var i Bergen nylig snakket ikke folk om annet enn kampen. De var lettere fortvilet og apatiske over den situasjonen Brann har satt seg i, sier han.

Og slik er det i Bergen, skal vi tro Amundsen.

Det er høye topper og dype daler, ingenting midt i mellom. Det er et sydlandsk temperament, himmel eller helvete.

Gunnar Amundsen

– Det er høye topper og dype daler, ingenting midt i mellom. Det er et sydlandsk temperament, himmel eller helvete, sier han.

Å sende Brann ned fra øverste divisjon kan likevel bli nødvendig, også for en tidligere Brann-profil.

– Vi har til hensikt å gjøre det best mulig denne sesongen. Det betyr at vi vil ta maks pott på søndag, og i verstefall sende ned Brann, sier Amundsen.

Konverterte etter tap

Bergenser Stig Hop var inntil for få år siden Brannsupporter, men når han søndag møter opp på stadion i Haugesund, er det med ønske om seier til hjemmelaget.

– Det hadde jo vært kjekt om Brann hadde greid seg. Dersom Sogndal også taper kampen klarer de seg jo, men jeg håper jo at FKH vinner, sier Hop, på klingende bergensk.

Han konverterte til Haugesunds-laget da han flyttet til Haugalandet. En hjemmekamp i Haugesund mot Brann gjorde utslaget.

– Jeg sa at hvis Brann ikke vinner den kampen, konverterer jeg til FKH. Min gamle far er ihuga Brann-supporter, og synes ikke at det er så stas. Men han har slått seg til ro med det nå, sier Hop.