Løgnasevangeliet til folket

Det skjedde i de dager at Dag Schreiner, Per Inge Torkelsen og Rune Andersen inntok det gamle bedehuset Stavangeren med revyen «Løgnasevangeliet». Det er blitt en salig, men god blanding.

Det er på ny duka for revy med Løgnaslaget. Her får du ein smak på høgdepunkta i 2016.

VIDEO: TV-innslag med smakebiter fra forestillinga og intervju med skuespillerne.

Terningkast: 5

Forventningene skal være store når Løgnaslaget går på med ny revy, tre år etter den forrige og 35 år etter den første.

Løgnaslaget

I KJENT STIL: Per Inge Torkelsen OG Dag Schreiner.

Foto: Anders Fehn / NRK

Og løgnasene Schreiner, Torkelsen og Andersen leverte morovarene under premieren i humorhuset Stavangeren onsdag kveld. Alt pakket inn i god musikk fra et tait firemannsband ledet av ekstra-løgnasen Bjørn Aslaksen

Parodi-geni

Noen av kapitlene i «Løgnasevangeliet» fortjener klassikerplass i humorgruppas store katalog. Som når Dag Schreiner synger «Jag vill tacka Facebook» på Arja Saijonmaa-svenskfinsk; strålende i innhold, form og timing. Eller parodi-geniet Rune Andersens variant av Jens Stoltenberg; så innertier på form at det trumfer det ganske svake manuset.

Og det oser flere tiår med samspill når Schreiner og Per Inge Torkelsen er medlemmer av «Egenes kristne mopedklubb» – egentlig en altfor lang og poengløs sketsj, men her; hysterisk morsom!

Akkurat som Bøgval Kai. Dag Schreiner har kanskje hatt bedre varianter av mannen med litt begrenset håndbagasje, men Bøgval leverer alltid.

Aktuelle

Løgnaslaget går på scenen med mye ferskvare. Her er både idrettsreiseregninger, Bryne-frisører, kommunesammenslåing, langrennsdop og Donald Trump. Tidens nyhetsbilde må være en godtepose for revyforfattere. Trioen treffer litt variabelt, men reddes av Rune Andersens etterlikninger.

Trump-parodi

AKTUELL PARODI: Rune «Donald Trump» Andersen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Å kalle idrettspresidenten for «Tom Teit» er ganske.....teit, og manuset er ikke særlig mye bedre – selv om Rune Andersen har en god versjon av den tidligere fylkesordføreren. Kommunesammenslåing er i utgangspunktet ikke spesielt morsomt, men det hjelper veldig at temaet presenteres som en parodiparade av Andersen. I litt tilfeldig rekkefølge (og med terningkast), er han innom disse: Davy Wathne (6), Knut Arild Hareide (5), Eivind Hellstrøm (6), Ari Behn (5), kong Harald (4), Tord Lien (5), Bent Høie (2), Vladimir Putin (3), Hans-Wilhelm Steinfeld (4), Jens Stoltenberg (6), Trine Skei Grande (5), Mia Gundersen (4) og Per-Mathias Høgmo (4).

Sørlendingens herme-talent kunne hatt bedre manusmateriale å jobbe med, men her går vi for form, og da er Rune Andersen landets beste. Ferdig snakka.

God som Trump

Mer parodi: Rune Andersen leverer til terningkast seks som et knippe norske artister (Hellbillies, Admiral P, Åge Aleksandersen, Ole Paus, Halvdan Sivertsen og Rune Rudberg) som synger sin støtte til Donald Trump. Han er også god til å etterlikne den amerikanske presidentkandidaten. Men jeg er litt usikker på om det er en poengløs revytekst eller en ekte Trump-tale han lirer av seg. Sånn blir det når originalen er såpass klin kokos i utgangspunktet. (Og så blir det spennende å se hvordan dette nummeret skrives om til forestillingene etter valget i USA.)

Vi får også en dose langrennsdop, men astmamedisin er såååå våren 2016. Nå er det munnsårsalve som gjelder, men den ventet vi forgjeves på. (Til løgnasenes forsvar: Det ikke er lett å holde tritt med skifolkets apotekturer.)

Fri dressur

Men Løgnaslaget er og blir best når de byr på galskapshumoren de har dyrket i 35 år.

Som når Per Inge Torkelsen og Dag Schreiner er på HMO-restaurant – spisestedet som kun serverer Horn Med Ost. Det er fullstendig fri dressur. Det føles som om Schreiner er milevis på utsida manus. Og Torkelsen parerer som man gjør når man har jobbet sammen i årevis. Det hadde vært tynn suppe alle andre steder, men her er det gapskratt. Det er «Løgnasevangeliet» på sitt beste.