NRK Meny
Normal

Spår kamp om Lofoten i Rogaland Ap

Et mulig LO-nei mot konsekvensutredning utenfor Lofoten, splitter Arbeiderpartiet i oljefylket Rogaland.

Fiskebåter på lofotfiske utenfor Røst
Foto: Kari Skeie / NRK

Arne Christian Mohn (Ap)

Arne Christian Mohn spår en jevnere kamp om konsekvensutredning av Lofoten i Arbeiderpartiet.

Foto: Rogaland Arbeiderparti

LO-forbundenes nei til konsekvensutredning områdene utenfor Lofoten og Vesterålen splitter Arbeiderpartiet. I oljefylket Rogaland håpes det både på ja og nei til konsekvensutredning når landsmøtet skal stemme til våren.

– Jeg tror vi får en kamp, både under årsmøtet i Rogaland, og under landsmøtet i april når det gjelder utredningssaken.

Fylkesleder Arne Christian Mohn spår en jevnere kamp, men håper på et ja.

– Den fikk et klart flertall for to år siden, og hvis LO når er i bevegelse i denne saken så vil det få konsekvenser for delegatene, så det vil bli langt jevnere enn sist.

Vil ha Tajik på banen

Tina Bru

Tina Bru vil ha et klart svar fra Ap.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK

For Høyres Tina Bru er det uforståelig at den «ferske» rogalandsrepresentanten, og leder i programkomiteen til Arbeiderpartiet, Hadia Tajik ikke har vært klarere i saken om olje utenfor Lofoten.

Av Rogalands tre sikre representanter er det nå delt. Tredjeplass Hege Haukeland Liadal sier ja, Torstein Tvedt Solberg på andre plass sier nei, mens toppkandidaten, Hadia Tajik, ikke har vært klart ute med hverken det en eller andre.

Det synes Bru, som er andre nestleder i energi- og miljøkomiteen, ikke er holdbart.

– Jeg ønsker med at Hadia Tajik skal stå opp for de mange tusen arbeidsplassene i denne næringa, og være tydelig.. Hun bør bruke sin rolle som leder i programkomiteen til å sørge for at Arbeiderpartiet lander på et godt vedtak, sier Bru.

Tajik selv skriver i en sms til NRK at hun følger debatten tett, og at hun ikke vil foregripe vedtaket som kommer på landsmøtet.

Tapt sak

Og fordi Arbeiderpartiet er uenige med hverandre, og Høyre og Frp ikke får med samarbeidspartiene, tror Senterpartiet hele konsekvensutredningen er en tapt sak.

– Hvis det har vært umulig politisk å åpne Lofoten og Vesterålen til nå, så blir det nærmest dobbelt umulig hvis en pådriver som LO snur, sier senterpartipolitiker Geir Pollestad, som også er leder i Næringskomiteen.

Han ber bransjen bruke tida si på de områdene de allerede har tilgang til.

– Dette er en tapt sak og det bør bransjen innse. Så bør de heller jobbe for å få gode rammevilkår og leteområder andre steder enn ved Lofoten.

Programkomiteen i Arbeiderpartiet jobber nå med partiets politikk fremover, og skal blant annet vedta hva de mener om konsekvensutredning i april. Fylkesleder i Rogaland håper på konsekevnsutredning, men han tar ingenting for gitt.

– Jeg har en liten magefølelse, og vil tippe, kanskje håpe at det blir et svakt flertall for konsekvensutredning, sier Mohn.