Hopp til innhold

Foreldre presser barn til å velge statusfag

LO og NHO går til felles kamp for yrkesfagene

Eksamen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

En av tre elever i videregående har vi dag hverken yrkes- eller studiekompetanse etter fem år i videregående.

Nå går Landsorganisasjonen (LO) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til felles kamp for yrkesfagene.

For mange velger utdannelse som ikke passer dem, mener regiondirektør i NHO, Hallvard Ween.

Les også: Store forskjeller på by og land når ungdom velger utdanning

Les også: Velger videregående som vennene

– Ingeniør innen olje

– I en generasjon eller to så har det vært slik at hvis du er så heldig å få en pode som velger akademisk studieretning og klarer det, så er det flottere enn om du har valgt et yrkesfag, sier Ween til NRK.

– Jeg har lyst til å bli ingeniør! – Jeg vil bli politi! – Jeg har tenkt å bli dataingeniør! – Ingeniør innen olje – Ingeniør innen oljå!

10.-klassingene NRK snakket med på Ullandhaug skole i Stavanger skal snart søke videregående utdanning. Yrkesvalgene vil trolig få en samlet oljebransje til å juble.

Vi har ikke råd til å bringe unge ut i tapsbringende aktiviteter gjennom en skole på tretten år, regiondiretør i NHO

Hallvard Ween, regiondirektør NHO

NHO og LO er bekymret for frafallet i videregående skoler. De frykter at mange unge, etter råd fra foreldrene, velger en utdanning som ikke passer for dem.

– Vi har hatt studielinjer innen videregående skoler med en frafallsprosent på sytti. Da kan man spørre seg om det har skapt tapere, og hva det har hatt å si for det videre løpet for disse menneskene, sier NHO sin regiondirektør.

Hallvard Ween

Regiondirektør for NHO i Rogaland, Hallvard Ween, mener at mange unge presses av foreldre og besteforeldre til å velge statuspregede studieretninger.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Mulighetene må ligge åpne

Distriktssekretær Øystein Hansen i LO i Rogaland sier at det er grunn til å bekymre seg for at de som velger andre veier ikke lykkes.

Les også: LO frykter «Dubai-samfunn» i Norge

Les også: Uvanlig, men godt yrkesvalg

– Poenget må jo være at vi fører flest mulig hender fram til en sluttkompetanse der noen vil trives, noen vil finne seg til rette og være der, mens andre vil stå der og finne ut at ja, jeg vil gjerne noe mer. Da må vi sørge for at mulighetene ligger åpne, sier Hansen.

Øystein Hansen, LO

Distriktssekretær Øystein Hansen i LO i Rogaland mener det blir snakket for lite om yrkesfagene.

Foto: RKK

Hallvard Ween mener at det verste som kan skje er at unge blir tvunget av foreldre eller besteforeldre til å ta en utdanning som de slett ikke var klare for, var modne for, eller hadde lyst til.

– Vi har jo gjentatte eksempler, og gjerne negative eksempler, på at familier har pushet ungdommene inn i studieretninger som bare har vært et eneste tapsprosjekt, sier Ween.

– De vil jeg skal ha en respektert jobb

Elevene ved Ullandhug skole mener selv de har bestemt valg av yrke, og i liten grad er påvirket av andre, selv om de diskuterer valgene sin hjemme.

– De støtter meg, eller de synes det virker smart, – De synes det er bra siden de vet at jeg er flink med både data og elektroniske ting, – Det kommer litt an på, jeg tror de vil at jeg skal ha en respektert jobb som jeg kan tjene mye penger på, – De mener at så lenge jeg har en god nok jobb, alt jeg klarer å ta vare på meg selv og eventuell familie i fremtiden, så er det greit.

Les også: – Innvandrerforeldre råder barna vekk fra en kunstnerkarriere

Les også: Yrkesmessa kan bli nedlagt

Uavhengig av valgene til elevene ved Ullandhaug skole, mener LO-sekretæren at yrkesvalg og utdanning i for høy grad handler om status og prestisje.

– En har snakket opp statusen på de studiespesialiserende klassene, og så har en ikke nødvendigvis snakket så mye ned, men en har ikke snakket om yrkesfagene, sier Hansen.