NRK Meny
Normal

Livredd Reza (21) sendes hjem i kveld

Myndighetene tror ikke på at Reza (21) er kristen. Derfor blir han i kveld tvangssendt til strengt muslimske Afghanistan.

Reza og biskop Erling Pettersen

Reza (21) sammen med Stavanger-biskop Erling Pettersen. I kveld reiser Reza til Afghanistan – mot sin vilje.

Foto: Varden kirke

– Han har det vanskelig – han er livredd, sier Rezas advokat Knut Eldhuset til NRK.no.

Han har akkurat snakket med Reza (21) på telefonen. Om kort tid må 21-åringen stige om bord i flyet som skal gå fra Gardermoen til Afghanistan. Reza konverterte til kristendommen i 2011, men myndighetene mener at han lyver for å få bli i Norge, og vil sende ham ut. Selv mener Reza og advokaten at han risikerer livet i det strengt muslimske landet.

– Når han, som en ekte konvertitt, blir sendt ned dit, så betyr det at han risikerer livet. Denne mannen har ingenting å returnere tilbake til, ikke noe mottaksapparat, ingen familie, ikke noe nettverk, sier Eldhuset.

Prøvde å få utsatt

Advokaten har i løpet av mandag hatt hyppig kontakt med Utendingsnemda (UNE) for å få dem til å utsette utsendelsen.

Reza, som de siste årene har bodd i Stavanger, har nemlig anket avgjørelsen fra Oslo tingrett. Reza mener han er en genuin kristen og derfor må få bli i landet. Problemet er at ankesaken hans ikke skal opp før 23. mars.

– UNE gir ikke utsatt iverksettelse, noe som innebærer at han ikke får være her til saken kommer opp i mars, sier Eldhuset.

Advokaten skal nå gjøre sitt for at Reza på en best mulig måte kan følge rettssaken fra Afghanistan.

– Jeg har god tro på at vi vinner saken. Vi har flere gode vitner, sier Eldhuset, som i likhet med flere andre, er overbevist om at Reza er en kristen konvertitt.

Aktiv i kirken

Reza kom til Norge 15 år gammel. Han var på flukt etter å ha vært vitne til at begge foreldrene ble skutt på åpen gate i Kabul. Flukten endte i Stavanger. I juni 2011 blir han døpt i Varden kirke. Siden den gang har han vært en del av menigheten.