Hopp til innhold

Frykter ensomhet – dropper høyere utdanning

Flere elever velger å ikke søke høyere utdanning i år. Frykten for å ende opp alene og isolert på en hybel er for stor.

Liv Grete og Mathilde

Liv Grete Flatebø Skiftestad (f.v.) og Mathilde Nordskog Sigurdsen går tredje videregående, på henholdsvis Haugesund toppidrettsgymnas og Skeisvang videregående skole.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK

– Jeg er redd for å ikke få noe nettverk. Venner er viktig, og hvis det faller vekk mister du mye av det menneskelige behovet, spesielt i vår alder.

Det sier Liv Grete Flatebø Skiftestad som går i tredje klasse på Haugesund toppidrettsgymnas (HTG). Hun har valgt å ikke søke høyere utdanning i år.

– De som startet å studere i fjor har ikke hatt en optimal studietid. Når jeg i tillegg var usikker på om jeg skulle studere eller ta et friår, spilte pandemien en stor faktor.

Ifølge rektor Harald Tvedt er det flere av elevene på skolen som ikke kommer til å søke høyere utdanning. Derfor blir nok ikke Skiftestad alene til høsten.

– Jeg har venner som søker høyere utdanning, og venner som ikke skal. Heldigvis, da har jeg noen å være med her hjemme, ler Skiftestad.

Slitne elever

Å se hvordan det har vært for nye studenter under koronapandemien har gjort elevene usikre, sier Bente Olufsen, yrke- og utdanningsrådgiver ved HTG.

– Det er mye usikkerhet. Jeg har inntrykk av at de fleste søker, men det er også en del som ikke vet om de faktisk vil takke ja. De vil ikke risikere å sitte på en hybel helt alene.

– Noen av dem er også veldig slitne, med hjemmeskole av og på, og vil gjøre noe helt annet, sier Olufsen.

Rådgiveren understreker at det ikke bare er pandemien som er årsak til at noen ikke vil søke, men at flere vil i militæret.

Bente Olufsen

Bente Olufsen er yrke- og utdanningsrådgiver ved Haugesund toppidrettsgymnas.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK

– Ta sjansen

Elev på Skeisvang videregående skole, Mathilde Nordskog Sigurdsen, hadde heller ikke planlagt å søke. Det er bare for noen få uker siden at hun bestemte seg for å gjøre det likevel.

– Jeg vil studere på NTNU i Trondheim. Snittet er høyt og det er bedre at jeg tar sjansen nå, i tilfelle karakterkravet endres. Hvis jeg ikke kommer inn tar jeg årsstudium på Stord og pendler.

Det er kanskje flere som tenker som Mathilde, i 2020 var det over 10.000 flere studenter i Norge, ifølge SSB.

Men også hun har bekymringer for studietiden.

– Jeg frykter å bli sittende på andre siden av landet og ikke kjenne noen. Men, jeg kan flytte i kollektiv slik at jeg i alle fall blir kjent med noen.

Liv Grete og Mathilde

Liv Grete Flatebø Skiftestad (f.v.) og Mathilde Nordskog Sigurdsen er spent på ferden videre etter videregående.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK