NRK Meny
Normal

Liten støtte til bompengemarkering

Kun en håndfull mennesker møtte opp for å demonstrere mot nye bompengesatser. Likevel er initiativtakeren til demonstrasjonen sikker på at han har støtte i folket i kampen mot de høye bompengesatsene.

Dårlig oppmøte utenfor fylkeshuset

Kun en liten håndfull møtte opp utenfor fylkeshuset for å demonstrere mot nye bompengesatser i dag.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Klokken halv tolv i dag var det planlagt en stor demonstrasjon utenfor fylkeshuset. Der samferdselsutvalget i dag diskutere den planlagte bompengeringen for 2017–2031.

– Vil ville vise samferdselsutvalget at vi er uenige i de satsene som blir foreslått, sier Morten Lillesand, lederen for bompengeaksjonistene.

Han sier at omtrent 80 personer hadde meldt at de skulle komme, men dessverre så kom det bare en liten håndfull.

Var der ikke selv

Morten Lillesand, som i Aftenbladet i dag la fram sin mening om bompengeringen, var heller ikke til stede.

– Nei jeg var dessverre ikke der, og det var heller ikke kollegaen min i folkeaksjonen. Det er en stor utfordring å aksjonere klokka 11.30 på en onsdag. Da er de fleste på jobb, forklarer Morten Lillesand.

Lillesand har sagt at dersom politikerne ikke revurderer de satsene som er planlagt for den kommende bompengeringen, vil han selv starte et eget anti-bompengeparti, og stille til kommune- og fylkestingsvalget i Rogaland neste år.

–Vi har varslet at dersom de øker satsene, så ser vi oss nødt til å starte et eget bompengeparti. Det tror jeg har stor støtte i folket, sier Lillesand.

Støtten er der

Inger Marie Natland

Inger Marie Natland flytter rett utenfor bompengeringen. Da kan det koste henne 43 kroner å gå på butikken.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Han frykter ikke at den lille oppslutningen om dagens demonstrasjon reflekterer støtten hos folket.

– Det er noe helt annet å stemme ved valg enn å møte opp på en demonstrasjon midt på en onsdag i kaldt vær. Støtte i folket er det ingen tvil om at er.

Men Lillesand håper et nytt parti ikke vil være nødvendig.

– Jeg håper heller de politiske partiene tar til vett og ikke gjennomfører de enorme satsene, sier Lillesand.

Flytter utenfor bomringen

Blant de få som dukket opp på demonstrasjonen, var Inger Marie Natland. Hun er en av de 22.000 som støtter folkeaksjonen på Facebook.

– Den nye bompengepakken vil utgjøre en veldig stor kostnad for oss. Vi kommer til å flytte rett utenfor bomringen på Tananger, og da må vi kjøre gjennom bomringen hver gang vi skal til butikken eller til jobb.

Natland og mannen har nettopp kjøpt et hus på Tananger. De kommende bompengesatsene visste hun ikke om da. Hun er ikke sikker på om det ville like aktuelt å kjøpe huset dersom hun hadde kjent til forslaget.

– Jeg tok bare et kjapt regnestykke på kalkulatoren. Det utgjør så store kostnader at jeg blir skremt. Jeg håper at de ikke vedtar bompengeringen, og at de heller finner en annen løsning, sier hun.

– En himla stor forskjell

– Det er en veldig stor forskjell på om vi må betale fem-ti kroner per passering og det som det ligger an til nå, nemlig 30 eller 43 kroner, sier bompengeaksjonisten Lillesand.

Lillesand mener det blir store forskjell på hvordan bompengene påvirker privatøkonomien i dag, og hvordan det blir hvis de nye satsene blir vedtatt.

– Det er en himla stor forskjell. Her snakker vi om at den vanlige rogalendingen må betale netto 2–600 000 kroner i løpet av den perioden bompengestasjonene står, alt etter hvor du bor, sier han.

– Vi snakker altså om en årslønn, eller én månedslønn hvert år som skal gå til bompenger. Nå begynner innhogget i privatøkonomien å bli veldig alvorlig, legger Morten Lillesand til.