NRK Meny
Normal

Oljemuseet har ikke plass - verdifulle gjenstander må stå ute

Norsk Oljemuseum fortviler over at verdifulle gjenstander må stå ute å bli ødelagt.

Oljemuseet mangler plass

Museumsdirektør Finn Krogh og Samlingsforvalter ved Oljemuseet Svein Terje Pisani Førland er skuffa over at ingen vil ta ansvar for å skaffe mer lagerplass. Dette er en av gjenstandene som må stå ute.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Arv som skal dokumentere oljealderen og norsk industrihistorie må stå ute på grunn av manglende lagerplass. Museet fortviler fordi gjenstandene blir ødelagt, og verken staten eller oljeselskapene vil betale for nytt magasin.

– Vi er kontinuerlig fortvila. Det er en helt uholdbar situasjon, sier museumsdirektør Finn Krogh ved oljemuseet.

Krogh har hatt skissene til nytt magasin klare i flere år allerede, og kommunen har tilbudt gratis tomt. Men oljemuseet trenger 56 millioner kroner til å bygge lageret, og har trass i gjentatte forsøk fått nei både fra staten og industrien.

– Ja, det er mye penger, men spørsmålet er om ikke oljenasjonen Norge bør se inn i glasskula for å tenke over fremtiden.

Oljemuseet mangler plass

Museumsdirektør Finn Krogh og Samlingsforvalter ved Oljemuseet Svein Terje Pisani Førland er skuffa over at ingen vil ta ansvar for å skaffe mer lagerplass. Dette er en av gjenstandene som må stå ute.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Hovedlageret er per definisjon fullt i dag. Norsk Oljemuseum eier om lag 3000 gjenstander – gjenstander som dokumenterer den industrien som har betydd mest for norsk velferd, og som vil gjøre det i lang tid framover.

– Vi har tre lagerplasser, men i tillegg til at logistikken er tungvint så er kvaliteten dårlig, sier Samlingsforvalter ved Oljemuseet Svein Terje Pisani Førland.

– Ingen vil ta ansvar

En av gjenstandene Oljemuseet har måttet takke nei til er et ventiltre fra Gullfaks A-plattformen. Et ventiltre monteres på brønnhodet når en petroleumsbrønn kompletteres, og er veldig eksklusivt.

– Vi skulle svært gjerne hatt det. Det veier 7 tonn, men vi måtte si nei fordi vi ikke har plass, sier Førland.

– Industrien sier at dette primært er et offentlig ansvar, og myndighetene sier at industrien må ta ansvaret. Vi blir sittende midt imellom, og det er en vond situasjon for vi kommer til kort, sier Krogh.

Fullt hos Oljemuseet

Det er ikke mer hylleplass igjen på noen av lagrene til Oljemuseet.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Statoil ville tidligere bidra med 10 millioner kroner til nytt museumsmagasin, men nå vil selskapet heller bruke pengene på et såkalt Newton-rom, og utstillinger om energi og miljø.

– Vi har vært opptatt av å knytte vår innsats i museet opp til det arbeidet vi gjør

Riksantikvar Jørn Holme

Riksantikvar Jørn Holme mener at Norge vil angre hvis dette fortsetter.

Foto: Vidar Holme / NRK

for Morgendagens helter, sier informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk.

– Den satsingen stemmer bedre overens med vår fokus på å stimulere til utdanning innenfor de fag som er viktige for vår industri.

– Vi vil angre

– Vi kan ikke bare ha en digitalformidling som viser bilder og filmer, vi må også ha gjenstander, sier riksantikvar Jørn Holme, som mener bevaring av duppeditter fra

Per Rune Henriksen

Statssekretær Per Rune Henriksen, Olje- og Energidepartementet

Foto: Arbeiderpartiet

oljealderen kan gi gode museumsopplevelser for nye generasjoner.

Holme mener at enn også kan skape interesse for de tekniske fag ved å fortelle om utviklingen og de kvantesprang som har vært, og som gjør at vi produserer olje på en helt annen måte enn tidligere.

– Hvis ikke vi tar dette grepet nå – vil vi angre oss veldig om få år.

Nå ligger ballen hos Olje – og Energidepartementet, men statssekretær Per Rune Henriksen kan ikke love noe til oljemuseet:

– Det er en offentlig oppgave å ta vare på denne historien. Vi får se hva som skjer når budsjettet legges frem, sier han.